Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir’deki açıklamalarından sonra “10 büyükelçi hangi ülkeler, 10 büyükelçi kimler, ne dediler” gibi soruların yanıtları merak edilmeye başlandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osman Kavala’nın tutukluluğunun sonlandırılması için sosyal medyadan çağrı yapan 10 büyükelçi için ateş püskürdü. Bunun üzerine o ülkelere ait büyükelçiler Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
Afrika turu dönüşünde uçakta yaptığı açıklamalarda Osman Kavala’nın serbest bırakılması için bildiri yayınlayan 10 büyükelçiye tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dışişleri Bakanımıza söyledim, bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz” sözleriyle bu büyükelçilerinin ülkeden gönderileceğinin sinyalini vermişti.
ERDOĞAN’DAN 10 BÜYÜKELÇİ TALİMATI
Eskişehir’de Millet Bahçesi açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrı yapan 10 büyükelçiye çok sert tepki gösterdi. Kavala bildirisine imza atan 10 büyükelçi için resmen talimat verdiğini duyuran ve Kavala’nın Soros’un Türkiye şubesi olduğunu belirten Erdoğan, “Bu ne terbiyesizliktir. Siz burayı ne zannediyorsunuz? Türkiye’yi bilmedikleri, anlamadıkları gün burayı terk edecekler. Bu 10 büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmesi talimatını verdim” ifadelerini kullandı.
Peki 10 büyükelçi hangi ülkelerden? Kavala’ya destek veren 10 büyükelçi kimler, ne dediler? İstenmeyen adam ilan etmek ne demek? Persona non grata nedir, ne anlama geliyor? İşte ayrıntılar…
İŞTE 10 BÜYÜKELÇİNİN ÜLKELERİ
Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda.
![](https://a24haber.com/wp-content/uploads/2021/10/10-buyukelci-listesi-a24haber-1024x576.jpg)
Adı geçen büyükelçilikler, sosyal medya hesaplarından, Osman Kavala hakkında devam eden davanın, Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğüne gölge düşürdüğünü ileri sürerek, Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.
Bakanlık konuyla ilgili yeni bir açıklama yaptı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Ülkemizde devam eden bir davayla ilgili olarak, diplomatik teamüllere aykırı bir şekilde dün akşam ortak bir açıklama yayımlayan Ankara’daki bir grup Büyükelçi bu sabah Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştır.
Bu ülkelerin Büyükelçileri/Maslahatgüzarlarına, sosyal medya üzerinden yapılan ve bağımsız yargı tarafından yürütülen hukuki bir süreçle ilgili bu hadsiz açıklamanın kabul edilemez olduğu, hukuki süreçlerin siyasallaştırılmasına ve Türk yargısına baskı yapmaya yeltenen bu açıklamanın reddedildiği, sözkonusu açıklamanın Büyükelçilerin savunduğunu iddia ettikleri hukukun üstünlüğü, demokrasi ve yargı bağımsızlığına da aykırı olduğu iletilmiştir.
Adı geçenlere, Anayasamızda da kayıtlı olduğu üzere, Türkiye’nin insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devleti olduğu vurgulanmış ve Türk yargısının bu tür sorumsuz açıklamalardan etkilenmeyeceği hatırlatılmıştır.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, bazı ülkelere yönelik verdiği ve yıllardır uygulanmayan kararlarını görmezden gelenlerin, sadece Türkiye ile ilgili davalara odaklanmalarının ve özellikle Kavala davasını sürekli ve ısrarla gündemde tutmaya çalışmalarının samimiyetsiz ve çifte standartlı bir yaklaşım olduğuna dikkat çekilmiş, Büyükelçiler/Maslahatgüzarlar Viyana Sözleşmesi kapsamında görevlerinin sorumlulukları içerisinde kalma konusunda uyarılmışlardır.
İSTENMEYEN ADAM İLAN ETMEK NE DEMEK (PERSONA NON GRATA NEDİR)?
Uluslararası ilişkilerde “persona non grata”, bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması ülkenin yerel hükümeti tarafından yasaklanan yabancı bir kişi anlamına geliyor.
Kendisine verilen siyasi dokunulmazlık hakkı sayesinde tutuklama ve herhangi bir kovuşturmadan korunan yabancı bir diplomata herhangi bir ülkenin uygulayabileceği en ciddi kınama biçimi olarak kabul edilir.