Son dakika: Akbank ne zaman düzelir? Türkiye’nin en eski özel bankalarından Akbank internet bankacılığı çöktü mü? Akbank mobile neden girilmiyor? Akbank hacklendi mi? İşte 2021 Akbank siber saldırısının ayrıntıları…
Akbank’ın mobil ve internet bankacılığı da dahil neredeyse tüm hizmetlerine 2 gündür erişim sağlanamıyor. Akbank’ın mobile, web, pos cihazı ve ATM’lerde yaşanan sorunun nedeni merak ediliyor. Peki Akbank internet çöktü mü? Akbank ne zaman düzelir, hacklendi mi? Akbank mobile neden açılmıyor?
AKBANK NE ZAMAN DÜZELİR?
Banka kullanıcıları dün sabah saat 8’den beri bankanın söz konusu hizmetlerine erişemiyor. Kesintinin ‘siber saldırı’ kaynaklı olduğuna dair iddialar da sosyal medya üzerinden yayıldı.
Akbank‘ın Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Sistemlerimizde yavaşlama ve kesintiler yaşanmaktadır. İlgili birimlerimiz konuyla ilgili çalışmaktadır. Müşterilerimizin gösterdiği anlayış için teşekkür ederiz.”
“Bugün bankamız sistemlerinde yaşanan yavaşlama ve kesintilerin siber saldırı nedeniyle olduğuna dair kamuoyuna yansıyan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bankamızda hiçbir güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Problemin giderilmesi için ilgili birimlerimiz çalışmaktadır. Gösterdiğiniz anlayış için teşekkür ederiz.”
AKBANK’TAN YENİ AÇIKLAMA GELDİ
Bankadan çarşamba günü yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Hizmetlerimizdeki kesintileri gidermek için yoğun çalışmalarımızı teknoloji iş ortaklarımızla beraber aralıksız sürdürüyoruz. Sistemlerimizi önümüzdeki saatlerde kademeli olarak devreye almayı hedefliyoruz. Gelişmeleri sizinle paylaşmaya devam edeceğiz. Süreçten etkilenen başta müşterilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımızdan özür dileriz.”
AKBANK SİSTEMİNDE “MÜŞTERİ VEFAT ETMİŞTİR” UYARISI
Dijital bankacılık sistemi çöken Akbank’ta, hesaplarına girmeye çalışan bazı müşteriler “Müşteri vefat etmiştir” uyarısı ile karşılaştığı iddia ediliyor.
AKBANK SAHİBİ KİM, NE ZAMAN KURULDU?
Akbank açılımı; Adana-Kayseri Bankası‘dır. Adana ve Kayseri illerinin baş harfleri alınarak “AK” kısaltması oluşturulmuş ve kurum ismini almıştır.
Kurum; Nuri Has, Nuh Naci Yazgan ve Hacı Ömer Sabancı gibi iş adamlarının öncülüğünde kurulmuştur. Kayseri kökenli bu iş adamlarının amacı Çukurova bölgesindeki çiftçilere destek sağlamaktı. Söz konusu amaç doğrultusunda banka, faaliyetlerini genişletebilmek için Genel Müdürlüğü’nü 1954’te İstanbul’a taşımıştır.
8 yıl kadar kurucu ortakları beraber hareket etmiş fakat 1968’den itibaren banka, Sabancı Ailesi‘nin kontrolüne geçmiştir. Buna dayanarak günümüzde Akbank kimin denildiğinde Sabancı Holding’in yanıtı verilmektedir. Bankanın temel faaliyetleri arasında KOBİ bankacılığı, yatırım bankacılığı, ödeme sistemleri, özel bankacılık, bireysel ve kurumsal bankacılık gibi pek çok hizmet yer almaktadır.
Akbank ortakları tablosunda da belirtildiği gibi Sabancı Holding, ilişkili kişiler ve kuruluşlar yüzde 48.8’lik bir paya sahiptir. Bu nedenle Akbank kime ait denildiğinde kısaca Sabancı Ailesi’ne yanıtı verilir. Peki, yönetim ne zaman Sabancı Holding’in kontrolüne geçti?
1948’de kuruluşu gerçekleşen ve 1950 yılında ilk şubesini Sirkeci’de açmış olan bankanın, bugün tam olarak 716 şubesi faaliyettedir. Yaklaşık 13 bin çalışanı mevcuttur ve 453.588,86 milyon liralık aktif toplamı ile Türkiye’nin en büyük yedinci bankası konumundadır.
Özel sektörün aktif toplam açısından en büyük finans kurumlarından biri olan Akbank 1990 yılına kadar Sabancı Holding tarafından yönetildi. Bu tarihte ise ilk halka arzını gerçekleştirdi ve günümüzde yüzde 51.2’si halka açık hale geldi.
Kurumun hisse senetleri Borsa İstanbul’da işlem görmekte olduğu için isterseniz Akbank hisse senedi alarak, bankanın hissedarlarından biri olabilirsiniz. Akbank’ın mevcut ortakları; yaklaşık yüzde 49 hisseyle Sakıp Sabancı Holding ve Hacı Ömer Sabancı Holding, yaklaşık yüzde 51 hisseyle de emeklilik fonları, küçük yatırımcılar ve yabancı yatırımcılardır.