Ananaslı pizza hangi ülkenin? Ananaslı jambonlu pizza nerenin, hangi ülkede keşfedilmiştir?

Masterchef programında gündeme gelen ananaslı pizza nerenin yiyeceği? Ananaslı pizza hangi ülkenin? Ananaslı jambonlu pizza hangi ülkede keşfedilmiştir? İşte merak edilen soruların yanıtı...

TV8’de yayınlanan MasterChef yarışmasında gündeme gelen ananaslı pizza izleyiciler tarafından merak edildi. Peki ananaslı pizza nerenin? Ananaslı jambonlu pizza hangi ülkede keşfedilmiştir? Tartışmalara neden olan konunun ayrıntıları haberimizde…

Tv8 ekranlarında büyük ilgiyle izlenen MasterChef programında 29 Kasım Pazartesi günü kaptanlık oyunu oynandı. Yarışmanın son bölümünde şefler ve yarışmacılar arasındaki ananaslı pizza tartışması izleyicilerin de dikkatini çekti. Ananasın hangi ülkeye ait olduğu konusu pek çok kişi tarafından merak edildi. Ananaslı pizzanın tarihçesi ve anavatanına ilişkin bilgileri sizler için hazırladık.

ananaslı pizza

ANANASLI PİZZA HANGİ ÜLKENİN?

Ananaslı pizza (Hawaiian pizza / Hawaii pizzası olarak da bilinir), klasik pizza malzemelerinin yanında ananas içeren bir pizza türüdür. Hawaiian pizza her ne kadar “Pizzada ananas olur mu?” sorusu ile gündeme gelse de sevenleri olduğu da bir gerçek.

Peki ananaslı pizza yada Hawaiian pizza ilk olarak hangi ülkede çıktı? Aslında bu sorunun yanıtı da en az ananaslı pizza kadar ilginç. İsmine bakılarak her ne kadar Hawaii’den geldiği düşünülse de işin gerçeği çok farklı.

Hawaiian pizzasının mucidi, 1962 yılında Kanada‘nın Ontario Eyaleti’ne bağlı Chatham şehrindeki Satellite Restaurant’ta çalışan Yunan göçmeni Sofirios “Sam” Panopoulos‘tur.

Sam Panopoulos kardeşleriyle birlikte-Kanada Satellite Restaurant

1954’te Yunanistan’dan deniz yoluyla Kanada’ya göçen Panopoulos, pizzayla geminin mola verdiği İtalya’nın Napoli Limanı’nda tanışmıştır. Geçmişine dair pek bir şey bilmediği ama tadını çok beğendiği bu hamur işi ile birkaç yıl sonra Kanada’da yeniden karşılaşan Panopoulos, buradaki pizzaların hazır hamurdan konserve mantar ve soslarla yapıldığını ve pek de keyif verici olmadığını görmüştür.

Sotirios “Sam” Panopoulos

Lokantasında servis ettiği tatlı-ekşi Çin yemeklerinin çok beğenildiğini görünce aynı lezzetleri pizzada da denemeye karar verir ve aklına ananas gelir.

Ananaslı pizza mucidi Sam Panopoulos

Yemek kısa sürede popüler hale gelir ve tüm dünyaya yayılır. Panopoulos, pizzaya kullandığı konserve ananas markası Hawaiian adını uygun görür.

Sotirios “Sam” Panopoulos, 20 Ağustos 1934’te Vourvoura-Yunanistan’da doğmuş, 8 Haziran 2017’de 82 yaşındayken Londra-Ontario-Kanada’da vefat etmiştir.

Almanya’nın ilk televizyon aşçısı Clemens Wilmenrod’un 1955’te jambon, ananas ve peynirle hazırladığı Hawaii tostunun Hawaii pizzasının atası olduğu düşünülmektedir.

Exit mobile version