Arefe günü içki içilir mi? Ramazan Bayramı arefesiyle birlikte oruç son buluyor. Peki oruç bittikten sonra alkol içmek haram mıdır?
Ramazan Bayramı öncesinde afere günü içki içmek günah mıdır? İşte detaylar…
İftar ile sahur arasında içki içilirse oruç bozulur mu?
“İftar ve sahur arasında sarhoş olmayacak ölçüde alkol almak orucu bozar mı?” Sabah gazetesi yazarı Prof. Dr. Beyza Bilgin’e gelen bu soru ve verilen cevap şöyle oldu:
“Oruçla bağımlı değildir ki alkolün alınması orucu bozsun, alkolün haramlığı geneldir. İçen günah işlemiş olur, Müslümanlıktan çıkmaz ki orucu bozulsun. Hz Peygamberin, sık sık içki içip sarhoş olarak kamu düzenini bozduğu için had cezasına çarpılan, buna rağmen huzura gelip vahiyleri dinlemekten vazgeçmeyen bir kişi hakkındaki tutumu bizim için örnektir. Bu adamı kovmak isteyen sahabeye Hz. Peygamber, bırakınız onu, o Allah’ı ve Elçisini seviyor demiştir. Günah işlemenin cezası toplumun kanunları gereği verilir, fakat günah işlemiş de olsa insanın insanlığı elinden alınamaz. Onu insan olarak yaratan Allah’tır. Hepimizin açık veya gizli, bilerek veya bilmeyerek işlediğimiz günahlarımız vardır. Allah, kendisine karşı işlenen günahları kendi merhameti ve affediciliği ile affediyor, onların diğer iyiliklerini ve ibadetlerini silmiyor. Sadece yarattıklarına karşı işlenen günahları silmiyor, affetmiyor. Sorunun sahibi, bu anlattıklarımdan sonra kendi cevabını kendisi bulacaktır, diye düşünüyorum.” demiştir.
Arefe günü içki içilir mi?
Peygamber (s.a.s) Efendimiz içki konusunda:
“Sarhoş edici bütün içkiler haramdır.”(Müslim, 3/1575-1576; et-Tac, 3/141)
“Çoğu sarhoşluk veren içkinin azı da haramdır.” (İbn Mace, es-Sünen, 2/124 Hadis no: 3392; et-Tac, 3/142) buyurmuştur.
İftar ve sahur arasında sarhoş olmayacak ölçüde alkol almak orucu bozar mı? İçki içmek İslam dininde haram sayıldığı için sadece arefe günü değil, diğer günlerde de içki içmek günahtır. Ancak bu mübarek afere gününde içki içilmesi daha da günah kabul edilir.