Bitcoin yüzde 14 düştü

Dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, geçen hafta elde ettiği büyük kazanımların çoğunu tersine çevirerek pazar günü yüzde 14 kadar düşerek 51.541 $ ‘a geriledi.

Kripto para veri sitesi CoinMarketCap, düşüşün nedenini çok sayıda bitcoin madenciliğine güç verdiği bildirilen Çin’in Sincan bölgesindeki bir kesintiyi gösterdi.

Dijital varlık uzmanı Ledgermatic’in CEO’su Luke Sully, “Çin’deki elektrik kesintisi haberleri kripto ağına etki etmemiş olsa da insanların kripto para satış işlemlerine neden oldu” dedi.

Sully, “Şu da var ki elektrik kesintisi gibi durumlar, temelde bir zayıflığı ortaya çıkarıyor. Bitcoin ağı, merkezi olmayan bir ağ olmasına rağmen böyle durumlarda Bitcoin madenciliği yapılamıyor,” diye ekledi.

Twitter’da yaygın olarak takip edilen bazı blockchain analistleri, kesinti nedeniyle “hash rate” de keskin bir düşüşe işaret etti.

Hash rate, tüm Bitcoin ağının işlem kapasitesini ölçen volatilite endeksini ifade ediyor ve madencilerin yeni Bitcoin üretmek için ihtiyaç duyduğu gücü belirliyor.

Bitcoin tabanlı merkezi olmayan finans protokolü Sovryn’in kurucu ortağı Edan Yago,”Tipik olarak hash oranına yapılan müdahaleler fiyat düşüşlerine neden olmaz. Bir hash rate düşüşü işlemleri yavaşlatır ve bu da ironik bir şekilde coinlerin satış için borsalara taşınmasını zorlaştırır. Son fiyat düşüşü tipik dalgalanma sınırları dahilindedir. “dedi.

Bitcoin’deki geri çekilme, Türkiye Merkez Bankası’nın cuma günü verdiği kripto para birimleri kullanılarak yapılan ödemeleri yasaklama kararından sonra geldi.

OANDA’nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, kripto para birimlerinin geri çekilme için olgunlaştığını söyleyerek, “Piyasa aşırı agresif hale geldi ve her şeyde yükselişe geçti” dedi. Moya, “Herhangi bir negatif haber, mevcut yükselişe reaksiyon vererek düşüşü tetikleyebilirdi” dedi.

Ani düşüşe rağmen Bitcoin, piyasadaki nakit paranın hisse senetlerine, borsada işlem gören fonlara ve diğer riskli varlıklara akın etmesiyle birlikte, bir yatırım ve ödeme aracı olarak ana akım piyasanın kabulü dolayısıyla 2021 yılında şu ana kadar yüzde 89 arttı.

Exit mobile version