Bluetooth teknolojisinin isim babası olan Viking Kralı kimdir?

'Bluetooth' adının 10. yüzyıla kadar uzandığı kimin aklına gelirdi? Hadi gelin bluetooth teknolojisine isim kaynağı olan ünlü Viking Kralı I.Harald'ın hikayesine yakından göz atalım.

featured

Bluetooth; telefonlardan bilgisayarlara, klavyelerden kulaklıklara kadar birçok cihazda kullanılıyor ve bu teknoloji, cihazlarımızı kablo kullanmadan bağlamamıza olanak tanıyor. Peki “Bluetooth” isminin nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi?

“Bluetooth” adı, Danimarka ve Norveç’i birleştirme çabalarıyla bilinen 10. yüzyıl Danimarka Kralı Harald Bluetooth Gormsson’dan gelmektedir.  

Viking kralı Harald, muhtemelen lacivert/gri renk arası ölü bir dişe sahipti ve bu renk ona Bluetooth takma adını kazandırdı.

Harald, 9. yüzyılın sonlarından itibaren Danimarka’yı yöneten Kral Yaşlı Gorm’un oğluydu ve 960’ların sonlarında Danimarka’nın kralı oldu. Birinci Harald ülkesinin Hristiyanlığa geçmesini sağlamış, Danimarka’nın nüfuzunu sınırlarının ötesine taşıyan bir dizi askeri zafer ve ittifakla döneme damgasını vurmuştu.

Harald’ın en dikkate değer başarıları ise Danimarka’daki dağınık kabileleri krallığı altında toplaması ve sonrasında Norveç ile Danimarka’nın birleşmesini sağlamasıydı.

Teknolojiyle alakası var mı?

Peki bin yıl önceki bir Viking kralının modern teknolojiyle ilişkisi nedir? Cevap, “Bluetooth” teknolojisini geliştiren ekibin bir parçası olan İntel mühendisi Jim Kardach’ta yatıyor.

1990’ların ortasında Jim Kardach, cihazların kablosuz olarak bağlanmasına ve veri paylaşmasına olanak sağlayacak kısa mesafeli bir iletişim standardı oluşturmak için yeni bir proje üzerinde çalışıyordu. Projenin adı “MC-link’ti ancak Kardach ve ekibinin daha kullanıcı dostu bir isme ihtiyacı vardı.

Kardach aynı sıralarda Vikingler hakkında bir kitap okurken Harald Bluetooth’un hikayesine rastladı. Harald’ın farklı grupları bir araya getirme çabası ve insanlar arasındaki iletişim engellerini aşma yeteneği, Kardach’a bir fikir verdi ve bağlantı teknolojisine yeni isim olarak “Bluetooth”u önerdi.

“Bluetooth” logosunda İskandinav alfabesi kullanılıyor

Ardından Kardach, projenin markalaşmasını tamamlamak için proje logosunda “İskandinav” alfabesinin kullanılması fikrini öne sürdü.

Böylece Harald Bluetooth’un yani İskandinav dilindeki Harald Blåtand’ın baş harfleri olan “H” ve “B” harflerinin runik alfabedeki karşılıkları, meşhur bluetooth logosuna ilham verdi. Zaten bundan sonra da “Bluetooth” logosu dünyanın en tanınır sembollerinden birine dönüştü ve “Bluetooth” adı kablosuz bağlantıyla neredeyse eş anlamlı hale geldi.

Sonuç olarak “Bluetooth” isminin kökeni Viking dönemindeki Kral Harald Bluetooth’tan gelmektedir. Onun adı artık modern teknolojinin bir parçası haline gelirken, cihazları ve insanları bin yıl önce hayal bile edemeyeceği bir şekilde birbirine bağlamış oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir