CHP’den avukat ücretlerinin iyileştirilmesi için kanun teklifi

featured

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Av. Gülizar Biçer Karaca, meslektaşları için önemli bir kanun teklifi hazırladı. AKP iktidarının yarattığı krizlerin çoklu olduğuna dikkat çeken Av. Gülizar Biçer Karaca; “Ekonomik buhranın yanı sıra ülkemizde hukuk krizi yaşanıyor. Avukatların sosyo-ekonomik sıkıntıları, yaşam hakkından vazgeçme noktasına gelmiş durumda… Derin yoksulluğun, enflasyon ve ard arda zamların yurttaşlarımızı çıkmaza soktuğu ülkemizde, avukatlık asgari ücret tarifesi AAÜT’nin yenilenmesi için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a gecikmeksizin düzenleme için adım atması çağrısı yapıyorum. TBMM’ye sunduğum kanun teklifiyle yılda iki kez tarifenin yenilenmesi mümkün olacak. Mesleklerini icra etmekte zorlanan avukatlar için bir yılın sonunu beklemek yeni sorunları da beraberinde getirecektir.” dedi.

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, ülke ekonomik koşullarına atıfta bulunarak avukatların enflasyon karşısında ezdirilmemesi için düzenleme yapılmasını önerdi. Teklif kabul edilip hayata geçerse, memur maaşları için Ocak ve Temmuz aylarında 2 ayrı zam hesaplanmasıyla uygulanan ara zam modelinin bir benzerinin, yargının savunma ayağını temsil eden avukatların tarifeleri için de uygulanması öngörülüyor.

CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın açıklamasının satır başları ise şöyle:

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ YILDA İKİ KEZ GÜNCELLENMELİ

“Yaşanan ağır ekonomik buhran, artık avukatları mesleklerini yapamaz konuma getirmiştir. Şu an yürürlükte olan mevzuata göre Türkiye genelindeki Barolar her yılın Eylül ayında bir “öneri” olarak tarife hazırlamakta ve sonrasında her yılın Ekim ayında da TBB son hali verilmiş olan tarifeyi Adalet Bakanlığı’na sunmaktadır. Yılda bir kere hazırlanan AAÜT haliyle yürürlükte olacağı bir sene boyunca ekonomik krizlere, alım gücünün düşmesine dayanabilecek durumda olması gerekmektedir. Ancak bunu bir sene boyunca yapabilmek, içinde bulunduğumuz ekonomik kriz sürecinde imkansızdır. Aralık ayında %30 civarı enflasyon açıklanmakta iken Temmuz’da %80’e yakın bir enflasyon ile karşılaştık ki bu rakamların makyajlı rakamlar olduğu göz önünde bulundurulursa, Adalet Bakanlığı’nın avukatlar için tarifeyi acilen güncellemesinin önemi ortaya çıkacaktır.

2023’Ü BEKLEMEDEN, YENİ TARİFEYE DEK GEÇİCİ GÜNCELLEME ŞART

Verdiğimiz kanun teklifi ile her yıl eylül ayında Barolar tarafından hazırlanan tarifelerin Eylül ve Mart aylarında hazırlanması ve TBB’nin de her yılın Ekim ve Nisan ayında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile ilgili işlemleri yapması amaçlanmaktadır. Bu teklif ile birlikte tarife 6 ayda bir güncellenerek o günkü ekonomik koşullara uyum sağlamış olacaktır. Ayrıca 2023 yılı AAÜT yürürlüğe girinceye kadar daha önümüzde birkaç ay boyunca yürürlükte kalacak 2022 AAÜT için geçici bir güncelleme yapılarak yeni tarife hazırlanıncaya kadar son açıklanan enflasyon oranında zam yapılması amaçlanmaktadır.

SAVUNMANIN GELDİĞİ NOKTA “SEYYAR AVUKATLIK”

“Ben 27 yıl avukatlık yapmış bir milletvekiliyim. Tanık olduğum öyle üzücü durumlar var ki artık avukatların büro açamaz, kira ödeyemez duruma geldiği, “seyyar avukatlık” adını koyduğu müvekkilleriyle kafelerde çay bahçelerinde görüşmelerle mesleklerini sürdürmeye çalıştığı, ailesine mahçup olmamak için yeni mezunların asgari ücret altı ücrete yeter ki çalışayım demek zorunda bırakıldığı bir sürece tanıklık etmekten üzüntü duyuyorum. Hak hukuk adalet için mücadele veren tüm meslektaşlarım adına bu teklifi ve çağrımızın karşılık bulmasını umuyorum.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir