Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesinde liderlerle görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, liderler zirvesinin yapılacağı Brüksel’deki NATO karargahında zirve öncesi Avrupalı liderlerle ikili görüşmeler yaptı. Görüşmelerin ardından NATO liderleri geleneksel aile fotoğrafını çektirdi. 

Erdoğan, NATO karargahına ulaştıktan kısa süre sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşme yapmak için bir araya geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la görüşmesi yaklaşık 50 dakika süren Erdoğan, daha sonra Britanya Başbakanı Boris Johnson ve Almanya Başbakanı Angela Merkel‘le görüşmeler yaptı. İkili temasların ardından, NATO liderleri geleneksel aile fotoğrafı çekimi için bir araya geldi. Liderler, sosyal mesafeli bir fotoğraf çekildi. 

Aile fotoğrafının ardından “Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı” başladı. 

Erdoğan, Avrupalı liderlerle görüştü

Erdoğan ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmenin ardından açıklama yapan Elysee Sarayı,  iki liderin Suriye ve Libya konusunda birlikte ilerlemeye istekli olduklarını söylediklerini aktardı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Erdoğan’a NATO müttefiklerinin ortak stratejileri netleştirmesi gerektiğini tekrar belirttim. Erdoğan ile görüşme, İslam bağlamında meseleleri açıklığa kavuşturmayla sonuçlandı ve Libya ile Suriye’de birlikte çalışmaya yönelik ortak amaç ortaya koydu.”

Erdoğan-Macron

Görüşmenin ardından bir tweet atan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, şöyle yazdı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la NATO Zirvesi çerçevesinde uzun bir yüz yüze görüş alışverişim oldu. Açıklık, saygı ve aciliyetle ilerlemek için.”

Erdoğan ve Johnson’ın NATO Zirvesi kapsamında NATO Karargahı’nda basına kapalı gerçekleşen görüşmesi 25 dakika sürdü.

Johnson-Erdoğan

Erdoğan, Macron ve Johnson’ın ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmeye geçti. Görüşmenin ardından Almanya hükûmet sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Erdoğan ve Merkel’in 24-25 Haziran’daki Avrupa Konseyi öncesi AB-Türkiye ilişkileri ile Birleşmiş Milletler öncülüğünde Kıbrıs meselesinin çözümüne dair yapılan çalışmaları görüştüğü belirtildi. 

Merkel-Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO karargahına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’le birlikte geldi.

Erdoğan-Biden görüşmesi Türkiye saati ile 18.00’de

Zirve kapsamında bir araya gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi ise, Türkiye saati ile 18.00’de gerçekleşecek. Görüşmede Türkiye-ABD ilişkilerin gerilmesine neden olan F-35, Biden’ın 1915 olaylarını ‘Ermeni Soykırımı’ olarak nitelendirmesi ve S-400 krizi gibi birçok başlık görüşülecek.

Exit mobile version