Erdoğan’dan Biden’a “soykırım” tepkisi: Aynaya bakın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçti. Erdoğan, ABD Başkanı Biden’a sözde ‘soykırım’ tanımlaması nedeniyle tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 15.30’da başlayan Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı saat 18.30 sıralarında sona erdi. Toplantının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 yılında yaşanan olaylarda Ermenilere ‘soykırım’ yapıldığını iddia eden ABD Başkanı Joe Biden’a sert sözlerle yanıt verdi.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

‘Kıbrıs’ı çözümsüzlüğe mahkum etmek isteyen, Kıbrıs Türk’ü kardeşlerimizi ambargolarla yıldırmaya çalışan zihniyete müsamaha göstermeyeceğiz.

BİDEN’A SÖZDE ‘SOYKIRIM’ TEPKİ

ABD Başkanı Biden, bir asırdan daha uzun süre önce yaşanmış acı olaylarla ilgili mesnetsiz, haksız, hakikatlere aykırı ifadeler kullanmıştır. Hiçbir tarihi ve hukuki ifadesi olmayan bu söylemleri milletimizi ve bizi üzmüştür. Türkiye karşıtı grupların baskıyla yer verildiğini düşünüyoruz. Ancak bu durum iki ülke arasındaki tutumu ortadan kaldırmıyor. Şayet böyle bir yola girilecekse, bu yarıştan alnı ak tek millet ve devletin biz olduğunu da hatırlatmak isteriz. ABD ve Avrupa başta olmak üzere bize soykırım ifadesi yönetenlerin millet içine çıkamayacak duruma gelecektir.

Son iki asırda en büyük sivil can kayıpları ve buna bağlı nüfus hareketleri Osmanlı coğrafyasında olmuştur. Millet olarak bugüne kadar kendi acılarımızı istismar aracı haline getirmeye çalışmadık. Batı Ermeni meselesi ve terör örgütlerine karşı riyakar bir tavır sergiliyor. 

1915 OLAYLARI

Yıllardır dile getirilen Ermeni iddiaları konusunda ortak bir tarih komisyonu kurulması teklifimize hala bir cevap alamadık.

Osmanlı’nın son döneminde ülkedeki pek çok kesim Batılılar tarafından tahrik edilerek bize karşı ayaklandırıldı. 24 Nisan 1915 Osmanlı Devleti’nin aleyhine faaliyet yürüten örgütleri kapatıp 235 yöneticisini tutukladığı gündür. Ben belgelerle konuşuyorum, Biden neyle konuşuyor bilmiyorum. Arşivlerimizde 1 milyonun üzerinde belge var. Acaba Amerika’nın arşivlerinde ne kadar belge var, varsa açabiliyor mu? Avrupa’da var mı, açabiliyor mu? Hodri meydan diyoruz. Ülkemizde Ermenilerin katlettiği Türklere ait pek çok toplu mezar vardır ama Ermenilere ait olana rastlayamazsınız.  

Kimsesiz kalmış olan Ermeni çocuklara sahip çıkılarak kendileri için yetimhaneler kurulmuştur Sayın Biden. Mağdur durumda olan Ermeni nüfusa dışarıdan yardım gönderilmesine de hiçbir zaman engel çıkartılmamıştır. Osmanlı, Ermeni nüfusu başka yere göndermemiş, topraklarında yer değiştirtmiştir. 1 hafta süre verilmiş, mazereti olanlar muaf tutulmuştur.

Biden ile Haziran ayında kararlaştırdığımız görüşmede tüm bu gelişmeleri yüz yüze değerlendirerek yeni bir dönemin kapılarını açacağımıza inanıyorum.

Biz NATO’nun iki büyük üyesiyiz, müttefikiz. Nasıl oluyor da NATO ile uzaktan yakından alakası olmayan Ermeni lobisini bize tercih ediyorsunuz? Artık bazı şeyleri gözden geçirme vakti geldi.”

Exit mobile version