Fed toplantısı ne zaman? FED faiz kararı ne zaman? Fed faiz kararı ne olur? ABD faiz kararı ne zaman, saat kaçta?

Ekonomi piyasalarında Amerikan Merkez Bankası (FED) toplantısının ne zaman yapılacağı merak ediliyor. Peki FED toplantısı ne zaman? Fed faiz kararı ne olur? ABD faiz kararı ne zaman açıklanacak? İşte 2021 fed faiz toplantısının tarihi ve analistlerin yorumları...

Ekonomide tüm gözler FED faiz toplantısına çevrildi ve pek çok kişi Fed toplantısının ne zaman olacağını merak ediyor. Peki FED açıklaması ne zaman? Fed faiz kararı ne olur? FED’in faiz kararı dolar ve Bitcoin’i nasıl etkiler? ABD faiz kararı ne ne zaman? FED faiz artırırsa dolar yükselir mi? İşte ABD Merkez Bankası faiz kararıyla ilgili son bilgiler…

ABD’de kasım ayı enflasyon oranları belli oldu. Buna göre ABD enflasyonu kasımda yüzde 6,8’e yükselerek son yılların rekorunu kırdı. Küresel piyasalarda tüm gözler, 2021 yılının son FED toplantısına çevrildi. Kasım ayında beklendiği gibi politika faizinde değişikliğe gitmeyerek faizleri 0-0,25 aralığında sabit tutan Amerikan Merkez Bankası (FED), yeni toplantı için aralık ayında bir araya gelecek.

Türkiye’deki döviz kurlarında yaşanan oynaklık devam ederken, Merkez Bankası’nın 1 hafta içinde üçüncü kez döviz müdahalesi de kurların ateşini söndürmedi. Döviz satımı şeklindeki müdahalenin ardından dolar kuru kısa bir düşüşten sonra yeniden 14 TL seviyesine dayandı. İç piyasaya da yön verecek faiz kararının ne yönde olacağına ilişkin de yorumlar gelmeye başladı.

FED FAİZ TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Fed faiz toplantısının tarihi belli oldu. ABD Merkez Bankası (FED), tüm dünyada merakla beklenen toplantısını gelecek hafta yapacak. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), kritik toplantıyı 14-15 Aralık 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek.

FED faiz kararı için aralık ayında bir araya gelecek

FED FAİZ KARARI NE OLUR?

FED’in faiz kararının ne olacağına yönelik tahmin ve yorumlar da merak ediliyor. Özellikle yatırımcılar piyasaları yakından ilgilendiren bu kararın hangi yönde olacağını araştırıyor. Bu nedenle ‘FED faiz kararı ne olur?’ sorusunun cevabı aranıyor.

FED’in temmuz ayından sonra faiz artırabileceğini düşünen analistler, FED’in salgın döneminde uyguladığı destekleyici para politikalarında ilk geri adımı tahvil alımlarını azaltarak attığını hatırlatıp, bu sayede makroekonomik verilerin pozitif geldiğine dikkat çekti.

Ekonomist Murat Sağman ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 15 Aralık’ta, yani Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklayacağı toplantıdan bir gün önce yapacağı toplantıdan çıkacak sonucun ortalığı karıştırabileceğini söyledi.

ABD’de enflasyonun açıklanacağına dikkat çeken Sağman, yüzde 6,7 ve üzeri enflasyon beklentisi olduğuna işaret ederek, Fed’den sıkılaştırma yönünde daha güçlü açıklamalar gelebileceğini belirtti.

Sağman, “15 Aralık’ta Fed toplantısı var, yani MB’nin faiz kararından bir gün önce. Eğer Fed parasal sıkılaşma doğrultusunda daha agresif bir ton uygularsa bizim kendi merkez bankamıza gelmeden önce zaten ortalık karışabilir” dedi.

FED BAŞKANI POWELL’DAN ENFLASYON MESAJI

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, kasım ayı sonunda yaptığı açıklamada, koronavirüs salgını sebebiyle arz ve talep dengesizliklerinin yüksek fiyatlara yol açtığını dile getirmişti. Fiyat artışlarının son birkaç ayda daha geniş bir alana yayıldığını belirten Powell, “Yüksek enflasyon riskinn arttığını düşünüyorum. Enflasyon uzun zamandır ABD Merkez Bankası’nın yüzde 2 hedefinin çok üzerine çıkıyor. Artık enflasyonun geçici olduğunu söylemeyi bırakmanın zamanı geldi” şeklinde konuşmuştu.

Powell, yüksek enflasyonun 2022 yılının ortalarına kadar devam etmesini beklediğini de ifade etmişti.

ABD ENFLASYONU SON 31 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Fed, kasımdaki toplantısında, beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakırken; aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında 15 milyar dolarlık azalışa gidileceğini duyurmuştu.

Bankanın son toplantısından bu yana ABD’de enflasyon yıllık bazda yüzde 6,2 ile 31 yılın en yüksek artışını göstermişti.

ABD’de 10 Aralık’ta açıklanan verilere göre ise enflasyon yüzde 6,8’e yükseldi.

Exit mobile version