Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Tüm dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılar ve enflasyon nedeniyle birçok ülke faiz artırımına giderken, 9 aydır faizleri sabit tutan Merkez Bankası sürpriz bir kararla faiz indirimi kararı aldı ve politika faizini 1 puan indirerek yüzde 14’ten 13’e çekti.
Merkez Bankası‘nın faiz indirimi kararı sonrası dolarda yukarı yönlü hareketlilik yaşandı. 2022 yılının en yüksek seviyesine ulaşan dolar/TL 18,13 lirayı gördü.
Merkez Bankası’nın faiz indirme kararı ise ekonomistler tarafından tepkiyle karşılandı. Faiz artırımı yapılması gereken yerde faizlerin indirilmesiyle dövizin TL karşısında değer kazanması eleştirilerin hedefi oldu.
Ünlü ekonomist ve finans analisti İslam Memiş ise Merkez’in bu kararının ‘erken seçim’ hamlesi olduğunu savundu. Kararın ardından açıklamalarda bulunan Memiş, dolardaki artışın hükümet için sorun olmadığını, bundan sonraki sürecin ekonomi odaklı değil seçim odaklı olacağını belirtti.
İSLAM MEMİŞ: ‘FAİZ İNDİRİMİ ERKEN SEÇİME HAZIRLIK HAMLESİ’
İslam Memiş’in açıklamaları şöyle:
“TCMB’nin sürpriz faiz indirimi, erken seçim kararına hazıklık yapmak için bir hamle. Doların 20 lira olmasıyla beraber sosyal medyada battık, erken seçim olsun vs. söylemleri ile ‘Buyurun yapalım’ cevabını alır.
Yani, ‘gel gel yapıyorlar’ diye düşünüyorum.
Türkiye piyasası ‘Seçim Ekonomisi’ ne girdiğinden dolayı dolar ataklarına yol verilir. Vergi afları, yapılandırmalar, imar barışı, konut üretimi, yeni düzenlemeler vs. hepsi masada hazır. Musluklar sonuna kadar açılır. Art arda kredi bolluğu ile piyasa paraya boğulur.
Bugün paraya ulaşamama durumunun kriz nedenli olmadığını, ön hazırlık nedenli olduğunu düşünüyorum.
Çünkü erken seçim kararıyla paraya ulaşım çok kolay olacaktır ve ‘Gördünüz mü nasıl yaptık’ modeli ön plana çıkacaktır. Eylül itibarıyla doların yukarı yönlü hareketleri hükümet için sorun değil.
Bedel var mı? Tabii ki. Bundan sonraki süreçler ekonomi odaklı değil, seçim odaklı olabilir. TCMB, bankaları kontrol ederek süreci yönetir. Kişi, sektör veya bankaların döviz hamlelerini daha yakından takip eder. Sahada erken seçim süreci eylül itibarıyla daha yoğun konuşulur.”