İstanbul Sözleşmesi kararının iptali için Danıştay’a başvuru

Türkiye, ilk imzacısı ve tarafı olduğu, kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi‘nden 20 Mart 2021’de çekilme kararı almış ve birçok toplumsal çevreden tepki almıştı. Mor Çatı, alınan bu kararın iptal için Danıştay’a dava açtı.

Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“20 Mayıs 2021’de Danıştay’da dava açarak çekilme kararının yürütmesinin durdurulması ile Sözleşme’nin 1 Temmuz tarihinde Türkiye’de yürürlükten kaldırılması tehdidinin durdurulmasını ve çekilme kararının iptalini talep ettik.

Mor Çatı olarak bu davayı açıyoruz çünkü 30 yılı aşkın süredir on binlerce kadının ve beraberindeki çocuğun deneyimleri ile edindiğimiz bilgiler ışığında, kadına yönelik şiddetin ve şiddetin sonucu olan etkilerin önlenmesi için İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükte kalması ve koşulsuz olarak uygulanmasını elzem görüyoruz. Bu nedenle İstanbul Sözleşmesi’nin fesheden idari işlem olan Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın iptal edilmesi, Sözleşme’den çekilme kararının 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesine engel olmak için derhal kararın yürütmesinin durdurulması, kadınların hayatta kalmaları, şiddetten uzakta hayat kurmaları ve anayasada güvence altına alınmış temel hak ve hürriyetlerini kullanabilmeleri için hayati öneme sahiptir. 

20 Mart 2021 tarihinde, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine yönelik idari işlemin kamuoyunda gündeme gelmesiyle birlikte, aynı gün içinde sayısız kadın Mor Çatı’ya İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlükte kalmaya devam etmesi için neler yapabileceğini sordu. 1990 yılından bugüne, şiddet gördüğü için Mor Çatı’ya başvuran, Mor Çatı’nın şiddetten uzakta hayat kurabilmek için destek olduğu binlerce kadın, çocuk; ve faillerin orantılı ceza alması için dava takibini yaptığı, ihtiyaç duydukları desteklere erişemedikleri için öldürülen onlarca kadın adına İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak ve bu davayı takip etmek bugün Mor Çatı’nın öncelikli amaçları arasındadır. 

Mor Çatı olarak İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararına karşı her türlü hukuki takibi yapacağız. Diğer yandan İstanbul Sözleşmesi için verdiğimiz mücadele hukuki yollardan ibaret değil. 1990 yılından bu yana yaptığımız gibi kadınlarla maruz kaldıkları erkek şiddetine karşı dayanışma kurmaya, Türkiye’deki şiddeti önleme mekanizmalarının uygulamasını takip etmeye ve kadınların karşılaştığı sorunları raporlamaya, İstanbul Sözleşmesi’nde neden ısrar ettiğimizi bulunduğumuz her alanda tekrar tekrar anlatmaya devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi Bizim! Vazgeçmiyoruz!”

“Türkiye “İstanbul Sözleşmesi”nden ayrıldı” haberi için TIKLAYINIZ

Exit mobile version