Gazeteci Sedef Kabaş’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik sözleri nedeniyle gözaltına alınması sonrası pek çok kişi ‘Kabaş ne demek’ sorusunun cevabını aramaya başladı. Peki Kabaş sözlük anlamı ne? Kabaş TDK kelime anlamı nedir? Kabaş ne demek? İşte cevabı…
Tele1’de Uğur Dündar’ın sunduğu programa konuk olan gazeteci Sedef Kabaş, canlı yayında söylediği sözler nedeniyle eleştirilerin hedefi oldu. Atasözü olduğunu iddia ettiği bir sözü aktaran Kabaş, “Çok meşhur bir söz vardır. Taçlanan baş akıllanır diye. Ama görüyoruz ki gerçek değil. Ya da tam tersi bir söz vardır. Büyükbaş hayvan bir saraya girdiği zaman o kral olmaz. O saray ahır olur” dedi.
Bu açıklamasıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kastettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan Sedef Kabaş, gece yarısı evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Yarın savcılığa ifade verdikten sonra mahkemeye çıkarılacak olan Sedef Kabaş’ın soyadının anlamı ise dikkat çekti.
KABAŞ NE DEMEK?
Kabaş sözcüğünün Türk Dil Kurumu‘nda (TDK) bir karşılığı bulunmuyor. Ancak yerel Türkçede kabaşın birkaç anlamı bulunmakta. Onlardan bazıları şöyle;
Kabaş’ın en yaygın kullanılan anlamlarından biri; dalsız, budaksız ağaç manasındadır. Ayrıca çok şişman manasında da kullanılır.
Kabaş’ın halk dilinde kullanılan anlamlarından birinin Sedef Kabaş’ın tepki çeken sözleriyle ilgili bağlantılı olması ise sosyal medyada sıkça gündeme getirildi. Buna göre; ‘kabaş’ kelimesinin bir anlamının da ‘boynuzu çıkmayan küçükbaş ya da büyükbaş hayvan‘ olduğu ortaya çıktı. Bu tabir Anadolu’da daha çok Isparta, Burdur, Muğla, Amasya ve Çorum’da bölge halkı tarafından günlük hayatta kullanılmaktadır.