Merdan Yanardağ kimdir nereli kaç yaşında?

Tele1 kanalının Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ kimdir, nereli, kaç yaşında?

Sedat Peker’in hedef aldığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Habertürk’te hakkındaki iddiaları yanıtlıyor. Kübra Par’ın moderatörlüğünü yaptığı Açık ve Net Özel programında Süleyman Soylu’ya soru soran gazeteciler arasında Tele1 kanalının Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ da bulunuyor.

Muhalif kimliğiyle Merdan Yanardağ’ı ana akım medyada ilk kez gören izleyiciler, deneyimli gazetecinin hayatını merak etmeye başladı. Peki Merdan Yanardağ kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte Merdan Yanardağ’ın biyografisi…

(Merdan Yanardağ Habertürk TV’de)

MERDAN YANARDAĞ KİMDİR, NERELİ, KAÇ YAŞINDA?

Merdan Yanardağ 1959 yılında Sivas’ın Divriği ilçesinde doğdu. İlköğretim, lise ve üniversite eğitimi İstanbul’da aldı. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı üniversitede “Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi” dalında yüksek lisans yaptı. Doktorasını Maltepe Üniversitesi’nde Sosyoloji bölümünde yaptı.

Öğrencilik yılları, Türkiye’de siyasal ve toplumsal çekişme ve çatışmaların yoğun olarak yaşandığı 1970’li yıllara denk geldi. O dönem siyasal mücadele içinde aktif rol alır. Gençlik örgütlenmelerinde yönetici oldu, liderlik yaptı. Üniversite son sınıfta okurken 12 Eylül 1980 askeri cuntasının darbesiyle tutuklandı.

Merdan Yanardağ’ın Gazetecilik Kariyeri

Merdan Yanardağ gazeteciliğe 1985 senesinde Günaydın gazetesiyle adım attı ve mesleğe muhabir olarak giriş yaptı. Daha sonra Sabah, Hürriyet, Güneş, Gündem, Aydınlık gazetelerinde muhabir, editör, haber müdürü, yazı işleri müdürü, genel yayın koordinatörü görevlerini yürüttü. Kurucusu olduğu haftalık yayın yapan Söz dergisinde Genel Yayın Yönetmeni olarak çalıştı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Genel Sekreterliği görevine (1989-1992) seçildi. BSP ve ÖDP’nin kurucuları arasında yer aldı, bu partilerde merkez yürütme kurulu üyeliği yaptı. ÖDP’den 2001 yılında ayrıldı. Yanardağ, 2014 yılında Ankara’da ODTÜ Vişnelik Tesislerinde bir araya gelen Türkiye’nin önde gelen sosyalistleri ve aydınlarıyla birlikte Birleşik Haziran Hareketi’nin çağırıcıları arasında yer aldı. Haziran Hareketi’nin Türkiye Yürütme Kurulu üyeliği görevine getirildi.

Merdan Yanardağ televizyon gazeteciliğine ise 1994 yılında HBB kanalıyla başladı. Burada çeşitli haber programları yaptı. Daha sonra Kanal-e (daha sonra cnbc-e oldu), Kanal 6, ATV kanalında editör, programcı, haber müdürü ve genel müdür görevlerini yürüttü.

Tuncay Özkan’ın sahibi olduğu Kanaltürk televizyonunun kurucularından biri olan Merdan Yanardağ, kanalda 5 sene boyunca “5. Boyut” adlı bir programı yönetip sundu.

Kanaltürk’ün satılmasının ardından kendi televizyonunu kuran Merdan Yanardağ, 2009 senesinde “Kanal Biz” adlı kanalı kurup genel yayın yönetmeni oldu. “5. Boyut” programına bu kanalda devam etti.

Yanardağ aynı programı 2010-2012 yılları arasında “Beşinci Boyut” ismiyle Ulusal Kanal’da sunmaya devam etti.

Yanardağ, 2011 yılında Yurt gazetesini kurdu, 3 yıl boyunca bu gazetenin genel yayın yönetmenliğini, yazarlığını ve baş yazarlığını yaptı. Aynı dönemde kurduğu haftalık haber analiz dergisi Bağımsız’ın da genel yayın yönetmenliğini ve yazarlığını yürüttü.

Ayrıca çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde yayımlanmış yaklaşık 400 makale ve inceleme yazısı ile kendisiyle yapılmış çok sayıda söyleşi bulunuyor.

Kasım 2015’te elektronik ortamda yayın yapan ABC Gazetesi’ni kuran ve genel yayın yönetmenliğini üstlenen Yanardağ, yazılarına halen bu sitede devam ediyor. Ocak 2017 itibarıyla Türksat, Digiturk ve D-Smart üzerinden yayın yapan Tele1 TV’nin de kurucu genel yayın yönetmenliğini sürdüren Yanardağ bunlara ek olarak Türkiye’nin birçok bölgesinde konferanslar veriyor, panellere ve çeşitli etkinliklere de konuşmacı olarak katılıyor.

Tutukluluk Dönemi

Sosyalist ve yurtsever kimliğiyle tanınan Yanardağ hakkında yazıları, kitapları, televizyon programları, yani muhalif gazetecilik çizgisindeki ısrarı nedeniyle çok sayıda dava açıldı. Özellikle AKP iktidarına karşı yürüttüğü sert muhalefet ve Gülen Cemaatine karşı verdiği ısrarlı mücadele nedeniyle hakkında çok sayıda soruşturma açıldı. Bu dönemde Ergenekon soruşturmasına dahil edildi ve dava kapsamında 14 Eylül 2013’te tutuklandı, 2014 Mart ayına kadar cezaevinde kaldı.

Twitter Hesabı

Usta gazeteci Merdan Yanardağ’ın Twitter hesabını görmek için tıklayınız.

Exit mobile version