Almanya ziyaretinde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Berlin’de Alman mevkidaşı Heiko Maas ile birlikte düzenlenen ortak basın toplantısında gündeme dair birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Almanya ile ticaretimiz artıyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Almanya ile ikili ticaretimiz hızlı şekilde artıyor. Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkabileceğini görebiliyoruz.” dedi.
Libya’ya askeri desteğin sona ermesi yararlı olmaz
Mevlüt Çavuşoğlu Libya konusuna da değinerek, “Libya’da bulunan çok sayıda yabancı savaşçı var, paralı asker var. Bunların çekilmesi konusunda hemfikiriz. Fakat iki egemen ülke arasındaki bir anlaşma gereği buraya verilen askeri eğitim ve danışmanlık desteği gibi ülkenin ihtiyacı olan desteklerin sona ermesi Libya’nın yararına değil. İki ülke arasındaki bu tür anlaşmalara üçüncü taraflar bakımından, doğru bir yaklaşım olmaz.” şeklinde konuştu.
Aşı tüm dünyaya ulaşmalı, ortak üretim gerekli
Bakan Çavuşoğlu Covid-19 aşıları ile ilgili, “Elbette şirketlerin telif haklarına saygı duymak gerekiyor ama ortak üretim konusunda ülkelerin daha iyi iş birliği yapması gerek. Bu sorun devam edecek. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda da aşıya ihtiyacın olacağını görüyoruz. O nedenle aşının tüm dünyaya ulaşması için ortak üretim dahil daha iyi bir iş birliğine ihtiyaç var.” dedi.
Dışişleri Bakanı, BioNTech firmasının kurucuları olan ve koronavirüs aşısını geliştiren Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in başarılarıyla hem Türkiye hem de Almanya’nın ortak gurur duyduğunu belirtti.
Turizm sektöründeki herkes aşılanarak sektörün ve vatandaşımızın güvenliği sağlanacak
Mevlüt Çavuşoğlu turizm konusunda gerekli tedbirlerin alındığını ve turistin görebileceği herkesin mayıs sonuna kadar aşılanacağını söyleyerek, “Geçen sene pandemiye rağmen yaklaşık 1 milyon 200 bin Alman’ı ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyduk. Bu sene de aynı iş birliğini sürdürmeye çalışıyoruz. Tüm ülkelerde pandemi var. Biz de Türkiye’de turizm sezonuna güvenli bir şekilde girebilmek ve halkımızın güvenliğini de sağlamak için bazı ilave tedbirler aldık ve 17 Mayıs’a kadar bir kapanma süreci var. Bunun da faydalarını görmeye başladık. Rakamlar hızlı bir şekilde düşmeye başladı. Türk halkının yüzde 26’sından fazlası aşılandı.
Sertifikasyon programını daha da geliştirdik ve 136 kriteri 152 kritere çıkardık. Denetimler geçen sene ayda iki kere yapılıyordu şimdi ikisi Alman, biri İngiliz, bir Fransız, bir Türk denetim kuruluşları ayda dört denetim yapıyor. Yatak sayısı, oda sayısı limitini de düşürdük ve 15 yataklı oteller bile sertifikasyona tabi tutulacak. Vaka sayılarımız her geçen gün düşüyor.” dedi.
Bizim devlet geleneğimiz var, Türkiye olarak protokol kurallarının ne olduğunu biliyoruz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in Ankara ziyaretinde yaşanan protokol krizi konusuna da değinerek, “Aslında baş başa görüşmede ben de o toplantıda vardım ve son derece verimli, samimi, açık, her şekilde her konuyu konuştuk. Geleceğe yönelik atılması gereken adımları konuştuk, son derece faydalı bir görüşmeydi. Şimdi burada açıkça bir kere daha üzülerek söylemek isterim, biz Türkiye olarak protokol kurallarının ne olduğunu biliyoruz. Köklü bir devlet geleneğimiz var bizim. 2023’te Dışişleri Bakanlığımızın 500. yılını kutlayacağız. Maalesef üzülerek söylüyorum, Komisyon ve Konsey arasındaki rekabet ve kavga yüzünden oldu. Bunu bu kadar açık söylemek durumunda kaldık. Burada hazırlık toplantısına Komisyonun protokol ekibi katılmadı, Konseyin ekibi katıldı ve Konsey nasıl olması gerektiğini söyledi. Ama tüm bu konuları bilmesine rağmen Von der Leyen’in ‘Ben kadın olduğum için böyle oldu’ demesi, yani Türkiye’yi ima etmeye çalışması doğru değil. Avrupa Birliği’ni kast ediyorsan kendi meseleleri. Umarım Avrupa Birliği içinde bu bir daha tekerrür etmez. Koskoca Avrupa Birliği protokol yüzünden kavga etmemeli.” ifadelerini kullandı.
Heiko Maas: Türkiye-AB ilişkileri bu yıl daha iyi görünüyor
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda en büyük katkıyı Türkiye’nin yapabileceğini söyleyerek, “Şunu biliyoruz ki, biz bu müzakerelerle amaçlar ve sonuçlar açısından ilgileniyoruz. Geçtiğimiz sene AB ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından zorluydu. Bu yıl çok daha iyi görünüyor” şeklinde konuştu.
Almanya Dışişleri Bakanı Maas ayrıca, “Türkiye, NATO içinde çok önemli bir müttefikimiz. Almanya bunu her zaman vurguladı. Gelecekte de çok büyük önemi olacaktır” dedi.
Maas, Almanya’nın Türkiye ile, özellikle NATO müttefikleri olarak da çok iyi bir işbirliği yapabildiğini vurguladıktan sonra, “Ancak Almanya’nın savunma sanayi ihracatı ile ilgili kapsamlı kısıtlayıcı politikaları var ve bunlar uygulanmaya devam edilecek” diyerek silah satışına uygulanan kısıtlamaların devam edeceğini belirtti.