Muhammed Dahlan kimdir? Birleşik Arap Emirlikleri Dahlan kaç yaşında? FETÖ ile bağlantılı Dahlan nerelidir?

Muhammed Dahlan kimdir? Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dahlan kimdir? İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kırmızı bülten ile arandığını açıkladığı ve başına 10 milyon TL ödül konulan, FETÖ darbesine yardım ettiği ileri sürülen Dahlan nerelidir, kaç yaşındadır? Ortadoğu’nun kiralık katili olarak bilinen Dahlan şimdi nerede, FETÖ ile bağı nedir?

Muhammed Yusuf Dahlan, 29 Eylül 1961’de Gazze Şeridi’nde doğdu. Dahlan, altı çocuğun en küçüğü olarak mülteci bir ailede dünyaya geldi.

Dahlan gençken aktif olarak siyasette yer aldı ve 1981’de Gazze Şeridi’nde Fetih Şahinleri, Fetih Gençlik Hareketi’nin Gazze şubesinin kurulmasına yardımcı oldu. 1981 ve 1986 yılları arasında, İsrail tarafından hareketteki başrolü nedeniyle 11 kez tutuklandı. Hapishanede kaldığı süre zarfında İbranice dilini akıcı bir şekilde konuşmayı öğrendi.

Dahlan, Suudi Arabistan doğumlu Jaleela ile evlidir ve bu evlilikten dört çocuğu olmuştur. Bütün Dahlan ailesi 2013 yılında Sırbistan vatandaşlığı kazanmıştır. Dahlan ayrıca 2012 yılında Karadağ vatandaşlığı almıştır.

Dahlan, Birleşik Arap Emirlikleri Abu Dhabi’de sürgün hayatı yaşamaktadır. BAE’de iktidarda bulunan Al-Nahyan ailesiyle yakın ilişkileri bulunmaktadır. Dahlan’ın ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile de yakınlığı bilinmektedir.

Filistin lideri Yaser Arafat’ın öldürülmesi

Arap dünyasında birçok suikast ve savaşta adı geçen Dahlan, 2011 yılında Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas’ın Yaser Arafat’ı öldürdüğü yönündeki iddialarından ötürü El Fetih’ten kovuldu. Eylül ayında evi Filistin polisi tarafından basıldı ve özel silahlı muhafızları tutuklandı. Ağustos 2011’de eski partisi onu Arafat’ı zehir kullanarak öldürmekle suçladı. Haziran 2012’de, Al Jazeera tarafından başlatılan 9 aylık bir soruşturmanın ardından, Arafat’ın eşyalarında radyoaktif zehir polonyumunun izleri bulundu ve zehirlenmiş olduğu şüpheleri arttı.

15 Temmuz FETÖ darbe girişimindeki rolü

Muhammed Dahlan, 15 Temmuz darbe girişiminde rol oynamak, Türkiye’de anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek ve casusluk ile suçlanmaktadır.

Aralık 2019’dan beri Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan “en çok aranan teröristler” listesinin kırmızı kategorisinde yer almaktadır. Bakanlık kendisini yakalayan veya yakalanmasına yardım edecek bilgileri paylaşan kişi veya kişilere 10 milyon lira’ya (1,5 milyon $) kadar para ödülü vereceğini açıkladı.

Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dahlan’ı İsrail istihbaratının bir temsilcisi ve Gülen hareketinin mali destekçisi olmakla suçladı. 19 Nisan 2019’da İstanbul’da Birleşik Arap Emirlikleri adına casusluk yaptıkları sebebiyle gözaltına alınan Samir Semih Şaban ve Yusuf Hasan’ın, Muhammed Dahlan tarafından Türkiye’de sivil toplum kuruluşları ve Türkiye’de yaşayan Filistinli kanaat önderleri ve Mısırlı bazı kişiler hakkında bilgi toplamak için görevlendirildiği belirlendi. Ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 20 Ağustos 2020’de Muhammed Dahlan hakkında “Kırmızı Bülten” talebinde bulunuldu.

KAYNAK: Vikipedi, Muhammed Dahlan

Alternatif Kaynak: Anadolu Ajansı, Arap dünyasındaki karanlık işlerin adamı: Dahlan

Exit mobile version