Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarında sık sık dile getirdiği “Nas” ifadesi vatandaşlar tarafından merak edilirken, “Nas ne demek?” sorusu ise en çok aranan soruların başında geliyor. Peki Nas kelimesinin anlamı nedir? Nas ne demek? İşte detaylar…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İlim Yayma Vakfınca Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen 2021 İlim Yayma Ödülleri Töreni’nde “Neymiş efendim, faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu. Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar. hükmü öyle sıradan bir hüküm değil.” ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasındaki “Nas” ifadesi ile Nas Suresi’ni kast ettiği sanıldı. Ancak “Nas” farklı bir anlam ifade ediyor.
NAS NE DEMEK?
İslâm ilimlerinde nas (çoğulu nusûs) denilince genellikle Kur’an ve Sünnet’in lafızları kastedilir. Kaynaklar sıralamasıyla ilgili anlatımlarda Kitap ve Sünnet yerine kısaca “nusûs” dendiği de olur.
Bu anlamıyla nas vahyin metinsel verisi olduğundan teşrîin ve dinî bilginin temelini oluşturur; karşıtı genel olarak “ictihad”dır. İctihad, istidlâl ve kıyas gibi kavramlarla karşıt olarak zikredildiğinde nas Allah ve Peygamber’in sözünü, bu kavramlar da nasların akıl yoluyla açılımını anlatır.
NAS SURESİ KURAN ARAPÇA
Kul e’ûzü birabbinnâs
Melikinnâs
İlâhinnâs
Min şerrilvesvâsilhannâs
Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâsi
Minelcinneti vennâs
NAS SURESİ MEALİ
Nas Suresi, Medine döneminde inmiştir ve 6 ayettir. Nas, insanlar demektir. Nas Suresi’nde sinsice kötülüğe sürükleyen cinlerin ve insanların şerrinden Allah’a sığınılması öğütlenmektedir.
Kur’an-ı Kerim’in 114’üncü ve son suresi olan Nas Suresi‘nin meali ise şöyle:
Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla de ki: “Cinlerden olsun insanlardan olsun, insanların kalplerine vesvese sokan sinsi şeytanın şerrinden insanların rabbine, insanların mâlik ve hâkimine, insanların mâbuduna sığınırım!”