Bilim adamları, cildimizdeki benlerden uzun ve güçlü tüylerin çıkmasına neden olan bir protein keşfettiler. Bu proteinin, kafa derisine mikro iğneleme yöntemi ile uygulanarak kellik sorunu konusunda yeni bir tedavi yöntemi olabileceği düşünülüyor. Yöntemin tipik bir botoks işlemine benzediği ve ilk denemelerin bu yaz başlayacağı aktarıldı.
Insider‘da yer alan habere göre, cildimizdeki sinir bozucu benleri aşırı kıl üretmeye yönlendiren bir molekül bulunuyor. İlgili molekülün kıl uzatma potansiyelini keşfeden araştırmacılar, yaşa bağlı saç dökülmesini tedavi etmek için kullanılabileceğine inanıyor.

Nature dergisinde yayınlanan çalışmada, “daha önce saç büyümesiyle bağlantılı olmayan” bir molekül olan Osteopontin’in, kıllı ben derisinde çok aktif olduğu ortaya çıkarıldı.
Saç dökülmesine yeni umut ışığı olabilir
California Üniversitesi’nde Hücre Biyoloğu ve Kellik Araştırmacısı olan ve bu araştırmanın da başında bulunan Maksim Plikus, ilgili proteinin neredeyse ağrısız botoks benzeri bir yöntemle, uykuda kalmış saç köklerini yeniden uyandırmak için saçsız erkek ve kadınların kafa derisine enjekte edilebileceğine inanıyor.

Maksim Plikus, saç üretimini durduran eski foliküllerin etrafına Osteopontin enjekte ederek, uykuda olan kök hücrelerin yeniden aktif hale getirilebileceğinden ve ilerleyen yaş ile birlikte kafamızda gelişen kel bölgelerde yeniden saç büyüdüğünden şüpheleniyor.
Plikus, saç konusunun insanları heyecanlandırdığını dile getirse de daha önce yalnızca fareler üzerinde denenmiş olan bu yeni saç dökülmesini önleme tekniğinin, bu yaz başlayacak insan klinik deneylerinde de başarılı olduğunun kanıtlanması gerektiği belirtiliyor.