Şili açıkladı: Sinovac aşısı yüzde 67 etkili

Şili Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu açıklamaya göre Çin’in Sinovac Covid-19 aşısı, semptomatik enfeksiyonu önlemede yüzde 67 etkili olduğu duyuruldu.

Reuters’in haberine göre, Sinovac aşısının koronavirüse karşı koruma düzeyini inceleyen Şili’li yetkililer, aşının etkinliğine dair sonuçları paylaştı. Rapora göre CoronaVac aşısının hastaneye yatışların önlenmesinde yüzde 85, ölümlerin önlenmesinde ise yüzde 80 oranında etkili olduğunu belirtildi.

Koronavirüs aşısının klinik denemelerine ev sahipliği yapan ve üç yıl içinde toplam 60 milyon doz aşı satın almak için Sinovac ile bir anlaşma yapan Şili’de açıklama yapan Ticaret Bakanı Yardımcısı Rodrigo Yanez, elde edilen sonuçların doğru bir karar aldıklarının göstergesi olduğunu söyledi.

Şili’deki CoronaVac aşısı çalışmalarında gerçek aşı grubu ve placebo aşı grubu olmak üzere toplam 10,5 milyon kişi üzerinde uygulama yapıldı ve etkinliği incelendi. Aşılar yaklaşık 28 gün arayla uygulandı.

Şili tarafından yayınlanan CoronaVac verileri, klinik çalışmalardaki etkinliğine dair önceden yayınlanan verilerle karşılaştırıldığında olumlu bir tablo karşımıza çıkarıyor.

Sinovac aşısının Brezilya deneyleri, aşının semptomatik enfeksiyonu önlemede genel etkinliğinin yüzde 50’nin biraz üzerinde olduğunu göstermiş, ancak hastaneye yatmayı önlemede ve orta ile ağır vakalarda çok daha yüksek etkinliğe sahip olduğu açıklanmıştı.

Bir diğer klinik çalışma yapan ülke olan Endonezya, araştırma verilerine göre yüzde 65 etkili olduğunu açıkladığı Sinovac aşısına acil durum kullanım onayı vermişti.

Türkiye’deki Sinovac aşısı klinik çalışma sonuçlarına göre ise semptomatik enfeksiyonu önlemede yüzde 83, ağır hastalıkları ve hastaneye kaldırılmayı önlemede yüzde 100 etkinliğe sahipti.

Exit mobile version