Bilim Kurulu’ndan flaş karar: Biontech aşısının 2. dozu ertelendi

featured

Alman-Amerikan ortak yapımı Pfizer/Biontech aşısıyla ilgili Bilim Kurulu’ndan flaş bir hamle geldi. Kurul, 28 gün sonra vurulması gereken 2. doz Biontech aşısının daha ileri bir tarihe ertelenmesine karar verdi.

Koronavirüs Bilim Kurulu bugün akşam saatlerine doğru Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Tam kapanma, koronavirüs varyantları, yerli ve yabancı aşı çalışmalarının gündeme geldiği toplantıdan sürpriz bir karar çıktı.

Bilim Kurulu, tek dozunun bile yüzde 70’e yakın koruma sağladığı söylenen Biontech aşısının ikinci doz tarihini uzattı. İlk aşıdan 12 gün sonra virüse karşı bağışıklık oluştuğuna dikkat çeken kurul, konuyla ilgili aşının mucidi bilim insanı Uğur Şahin’in de görüşüne başvurup onay aldı.

Biontech aşısının 2. dozu ne zaman yapılacak?

İki doz arasındaki süre 28 günden 6-8 hafta arasına çıkardı. Birinci doz koronavirüs aşısını yaptıran kişilere ikinci doz için kısa mesajla (SMS) haber verilecek ve ikinci doz için randevu alabilecekleri söylenecek.

Mevcut durumda 2. doz için randevusu bulunan kişilere de aşı şimdilik yapılmayacak.

Çin aşısı Sinovac da kalmadı

Çin yapımı Sinovac aşısı da yalnızca ilk dozu yaptıran kişilere vurulacak. Çin tarafının söz verdiği aşıları göndermesi halinde yeniden randevu alınmaya başlanacak.

Aşı tedarikinde yaşanan sıkıntıyı gündeme alan Bilim Kurulu, aşı çeşitliliğini artırmanın peşinde. Gündemdeki en önemli alternatifler Rus aşısı Sputnik ve nisan ayı sonunda 3. faz çalışmalarına başlanacak olan yerli aşı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir