Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz’den sert açıklamalar

featured

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Mustafa Cengiz özellikle son haftalarda yaşanan hakem hatalarıyla ilgili çok sert ifadeler kullanırken, MHK Başkanı Serdar Tatlı’yı da istifaya davet etti. Başkan, kendisine yönelik kulüp içerisinde eleştiride bulunan muhaliflere de tepkisini göstermekten geri durmadı.

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz’in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Maçları yarıda bıraktım, tiyatro bu

“Boş kaldığımda dinlenmeye geçiyorum. Daha çok Galatasaray maçlarını izliyorum. Diğer takım maçlarını izlemem. Ancak başkan olduğumda diğer takım maçlarını da izlemeye başladım. Ancak Cumartesi ve pazar günleri izlediğim maçları yarıda bıraktım. Tiyatro bu. Kurgu bu.”

“Tiyatroyu insan görüyor. Kurgu. Tiyatro bir eserdir. Orada toplumsal bir mesaj verilir. Maalesef bu tiyatro, komedi. Aşmış o. Önceden yazılmış ama sanki bir yerel organizasyon. Büyük takımların karşısında diğer takımlar gol attığında sonucu tahmin ediyorum. Aynı sıkıntıyı beynimde yaşadıktan sonra bir de görsel olarak yaşamak insanı rahatsız ediyor. Rakiplere hiçbir zaman haksızlık etmem. Camialara her zaman saygı duymak gerekir. Özellikle Türkiye için renklere aşığız. Diğer ülkelerde olduğu gibi, İtalya’da şehir devletlerinden gelişmiştir.”

“Almanya’da orada devlet olarak kurulması. Hepsi bir şehir devletidir. Ya da İskoçya’da, İngiltere’de olduğu gibi tarikat ve dini inanışlarla şekillenir. Türkiye’de bu yok. Hiçbir zaman rakip takıma düşmanlık duymam. Yöneticinin hatası… Oyundan pul çalan bir karakteri arkadaşıma ve camialara yüklemem.”

Ali Palabıyık’a kızamam, suçlu VAR

“Şimdi başka bir grup oluştu. VAR ve saha hakemi. Herkes nasıl yan hakemi belirliyor. Şimdi de ortadaki hakemle VAR hakemi yardımlaşıyor. Çok tehlikeli bir gelişme var. Kerem’in Karabük maçında yere düşüp penaltı kazanılması ve daha sonra iptali- Hakem çok kararlı. Ali Palabıyık penaltıyı veriyor ve kırmızı kartı çıkarıyor. Suat Arslanboğa’nın uyarısıyla kurala aykırı olarak kararı iptal ediyor. Bir yüz gramlık ters bir rüzgar bile, hafifçe dokunması bile, Ali Palabıyık net olarak gördüm diyor. Bir temas var. “Açıklıkla gördüm” diyor. Kerem çok hızlı bir çocuk. O dokunma onu uçurur. Biz de kameraya bakalım. Kendimizi Suat Arslanboğa’nın yerine koyalım. Sen bunu nasıl yorumlarsın? Zemin mi kötü. Adam üç kağıtçı biri de değil. Bazıları bunu yapıyor. Biz bunu şiddetle reddederiz. Kendini toparlamaya çalışıyor; ama toparlayamıyor. Ali Palabıyık’a asla kızamam. Görüyor, kararını veriyor. Kendini asıl hakem gören Suat Arslanboğa “Gel bak diyor, kendisi düşüyor” diyor.”

“Hakem dahil hiçbir Karagümrüklü oyuncu da itiraz etmiyor. Burada kurallara aykırı bir şekilde Suat Arslanboğa, böyle bir karar verdiriyor. Bastırarak söylediği “Hakem hayatın biter” diye baskı yapıyor. Sıcağı sıcağına söylüyorum. Açıklama yaparlarsa bütün konuşmaları canlı yayına versinler. Sadece bizim maça değil, Beşiktaş, Fenerbahçe maçlarını da versinler. Açık açık göstersinler. Koca bir kent ayağa kalkıyor. Onlara da saygı gösteririm. Bana kişisel düşmanlığın olabilir ama sen toplumsal gerginliğe neden olamazsın. Sen şövalye, dürüst ve sipahi olacaksın.”

“Buradan bütün hakemlere söylüyorum. VAR’a gidin ama VAR’ın esiri olmayın. Toplum, Covid’den oturmaktan, maddi durumdan çok gergin. Bu toplumu germeyin. Toplumu düşünün. Toplumu düşünürken kararınızı lehimize vermeyin. Ama Allah aşkına şunu yapmayın. Biz Ulenberg’e kızdık, demek veriyordu. Bunu yapmasın dedik. Yazılı metin gönderdik. Ulenberg mentördür, hakemlere destek olmak için var. Yargıda bulunmak için orada değildir. Kişisel antipatimiz de yok. Türk futbolu için de elinden geleni yapıyor. Ulenberg, UEFA’nın Danışma Merkezi’nde gibi. Kerem’in pozisyonunda VAR’a uyuyor. VAR’ın müdahele etmemesi lazım. Bu adamı cinler mi uçurdu. Koşan adama dokunduğunda uçar. Kaleciye bak, elini bile kaldırmıyor. Buna VAR’ın kararı doğru diyor, buna da çok şaşırdım.”

Bunu da sordum (Fatih Karagümrük maçında Yedlin’in sakatlanması). “Lens’in kasıtlı bir hareketi yok, öbürü ayağını uzatıyor” denildi. Profesyonel bir futbolcunun gözleri radar gibidir. Vuruyor, Yedlin’in ayağını uzattığını da görüyor. Olamaz böyle bir şey, şut çekiyorsunuz belki ayağınız çukura düşecek. Duayen hakem heyetinin kararı doğal bir hareket, yerçekimi hareketi.” -Ziya Erdal (Sivasspor) ve Onyekuru’nun pozisyonu- “Hakem Ali Şansalan. VAR’da Ali Palabıyık.. Ali Şansalan “Doğal akış diye hareket yapıyor” Hareketi yapan arkadaş da Ziya. Tribüne 6 hareketi çeken arkadaşımız, hatırladım.”

Bundan sonra orta hakemlere değil VAR’a bakın

İrfan Can Kahveci’nin dün akşam yaptığı hareketi kimse görmedi (İrfan Can Kanveci’nin Gaziantep GK maçındaki pozisyonu). Ne orta hakem, ne yardımcı hakem, ne de VAR gördü. Allah’tan bir perde iniyor ve görmüyorlar. İroniyi anladınız mı? (Ziya Erdal- Onyekuru’nun pozisyonu) Nasıl kansızlık? Duyduklarımla hareket ediyorum, bundan sonra orta hakemlere değil VAR’a bakın. Daha başka şeyler söylerim olmaz. VAR konuşmaları neden yararlanmıyor. VAR odasına telefon sokan var mı? Kısa mesaj atan var mı?

Hakem Zorbay Küçük. VAR’da Emre Malok… (Diagne’nin Beşiktaş maçında kırmızı kart görmesi) Hakem Cüneyt Çakır, Diagne ayağını çekiyor. Darbenin geldiği yer ile arkadaşın kafasını tuttuğu yer farklı. Farkı çok iyi anlıyorum ve biliyorum. Çok ağır konuşurum. Güzel laflar ettiğim gibi güzel de ağır konuşurum. Etmek istemiyorum. Anlayan anlar.

Nasıl TFF yönetim kurulu, Tahkim Kurulu, MHK var. MHK içinde bir VAR organı oluştu. Artık maçların neticesini bunlar belirliyor. Sona doğru daha da artacak. Bu tartışmalara girmek istemezdim. Şu anda VAR hakemliği yardımcısı ve teknik heyet dahil, 3 kişiler, bazen 4 kişi olabiliyor. VAR hakemleri çimlerdeki hakemlerden daha etkili hale geliyor. Tahkim Kurulu gibi bir VAR kurulu oluşuyor, giderek de kemikleşiyor. Hakem yorumcularının buna dikkat etmesini istiyorum.

Suat Arslanboğa’yı bir de hakemlikten aldılar sanırım. Beşiktaş lehine bir hata yapmış. O pozisyon VAR’da izletilmemiş. İzletmesi lazım. Geri alındıysa. Takımımla ilgili o kadar çok şey var ki; bakmadım. Sinirim bozulsun istemiyorum. Futbol bir şölen. İnsanı sıkıntılardan kurtaran bir şov ve bir gönül işi. Bunu sıkıntı işi yaparsanız, insanlara yazık olur. Allah korusun insanları kanser edersiniz. 

Hatayspor maçında Şener’e yapılan müdahalede inanın utanırım. Hatayspor maçında Kamara, Şener’e yumruk atıyor. Maçın hakemi Abdulkadir Bitigen, yumruğu görüyor ve VAR ile konuşuyor. Siz nasıl bu kadar kötü insanlarsınız? Bizde bir ahlaki erozyon var. Eve kapanmayla Covid ile birlikte bir sınav. Takım lehine yapılan hatayı tolere ediyorsa ona da yazıklar olsun. Dürüstlük size yapılan hatayı da doğru değerlendirmektir. Bize de yapılmışsa karşı çıkmak gerekiyor. Allah müstehaklarını versin. Adamlar o kadar rahat ki. 

Önce bize küfrediyorlar

Galatasaray’ın maçları 10 kişi tamamlayamaması yeni mi? Değil. İddaa oynayanlar bile bize kızıyor, ‘Niye kaybettik’ diye. 50 lira, 100 lira kaybettiler diye. Hakemler de biliyor ki, önce bize küfrediyorlar. O yüzden çok rahat kırmızı, sarı kart çıkarıyorlar. O kadar futürsuzlar ki. Bir başkan, ‘Sizde Divan Kurulu oluyor, 20 kişiden 19 kişi size eleştiri yapıyor, 1 kişi de ortaya konuşuyor’ demişti. Ben de ona, ‘Sizde de 20 kişinin 20’si sizi övüyor. Ben de bunu anlamıyorum’ demiştim.

Serdar Tatlı görevini sonlandırsın

Ulenberg son yayıncı kuruluşta bir programa katılmıştı. Özellikle, “FIFA, VAR kuralını değiştirdi” demişti. Babel’in bana göre omuz hizası, Cenk Tosun’a çarpan pozisyon birbirinin aynısı. Orada “Koltuk altı üzeri penaltı değil. Ama onun altı dirsek altı, kol. Penaltı. Daha Cenk’i de görmemiştim. Dediler ki koltuk altından biraz aşağısı. Hangi cetvelle ölçtünüz? Devreye yine kim girdi.?VAR’daki Suat Arslanboğa… Verilmiş golü iptal ettirdi. Sevgili deyince bana uyarı geldi. Benim ne MHK ne de TFF ile sorunum var. MHK görevini yapmıyor. Bununla ilgili bana görev vermeyeceklerse vermesinler. Serdar Tatlı’yı da biliyorum. Fanatik bir taraftar olduğunu da biliyorum. Rakip takımın taraftarı da olabilir. Ama kararları etkiliyorsa yazıklar olsun. Bu MHK’nın hakemlere söz geçireceğine de inanmıyorum. MHK maalesef fonksiyonunu bitirmiştir. Serdar Tatlı’ya yazın görevini sonlandırsın. Bunda iyi niyet aramam. Kötü niyet ararım. Kötülük ararım. Açık ve net. Bizim maçtan bile Falcao’yu attılar. 

MHK fonsiyonunu yitirmiştir

Kulüpler Birliği diyorlar. Ama birlik değil. 3 takım şampiyonluğa, geri kalanlar küme düşmemeye oynuyor. Birlik olması mümkün mü? Ben bunları dinlemek istiyorum. MHK fonksiyonunu yitirmiştir. Beş haftadır bize üst üste bu kadar hata olmaz. Bizim aleyhimize yapılan hatalar normal değil. Ben bunlarda kötü niyet ararım. Şu anda kontrolü kaybetmiş durumdalar. Neden Nihat Özdemir’in kişisel suçu yok dedim. Başkan oturup MHK’nın toplantılarına mı katılacak? Katılıyorsa onun da suçu var. TFF bana üç hafta ceza verdiler. 2’si deplasman, birini evde izledim. Karagümrük maçını 50 bin TL’ye izledim. Tahkim benim cezamı kaldırıyor yerine 50 bin TL ceza veriyor. Bizi aptal yerine koyuyorlar. Böyle bir şey olur mu? şıracı ile bozacı gibi. Tahkim ile Disiplin Kurulu’nun kararlarına da saygı duymuyorum. 

Bir gün Erzurum maçının 3 saat öne alınması istedik. Rakip takım da kabul etti. Yayıncı kuruluş kabul etmedi. Yayıncı kuruluşun sorumlu müdülü bana geldi, “Yapamayız. Sizin maçınızdan 2-3 milyon Dolar kazanıyoruz” dedi. Ağzından kaçırdı. Özellikle Galatasaray ve Fenerbahçe bu havuzu dolduruyoruz. Anadolu takımları doldurmuyor. Ben neden daha fazla para istemiyorum. Ben 170 milyon aldım. 18-20 milyon aldım. Yarattığım hasıla 2 milyon Euro’dan 80 milyon Euro. Benden alıp oraya veriyorsun. Anadolu kulüpleri bunun farkında. Ben derim ki, “Ayrı bir yayın sözleşmesi yapalım.” Benim taraftarım daha fazla. Fenerbahçe’den fazla bir beklenti yoksa bilmem. Taraftarla birlikte yaptırıyoruz. Şimdi, 100 milyonlarca Dolar giderimiz var. Bunu nasıl karşılayacağız. Yayın hakkı. Bunun arttırılması gerek. Hakkımızın verilmesi gerek. Bunu kalkıp ben söyleyeceğim. TFF kalkıp demez. Veya tekme atan Ziya kalkıp demez. 

Türk futbolcular nerede

Galatasaray’ın ayağa kalkması gerekiyor. Özellikle futbolcuların haysiyet ve şereflerini hatırlamaları gerekiyor. Yedlin sakatlandığında en az 10 futbolcumuz itiraz etmeliydi. Orada ölümüne mücadele etmesi gerekir. Kırmızı kart verse de bir yere kadar olabilir. Bunu neden futbolcularımız yapmıyor? Soruyorum. İpinde değil adamın. Profesyonelce görüyor. Ben öyle görüyorum. Ben bu kadar derine giremem. Türk futbolcular nerede? 

Bekir Çınar, 2 sene önce intihar eden bir başkan. Adana Demirspor başkanı. Bütün Adana’nın borçlarını üstüne aldı, sonra intihar etti. Ben ölümüne mücadele ederim. Yeter ki seçimler açılsın. Bana desinler ki ufacık bir siyasi menfaati var, kanıtlasınlar. Kemerburgaz’da kalkıp toplantı yaptım, adada da, Büyükçekmece’de de toplantı yapacağım. Hakemler gibi gözün kör, kulağın sağır. Ben teşekkür de beklemiyorum. Doğru konuşun. Teşekkür ederse vicdanını yıkayacak. Onu da istemiyorm. Çok doluyum ama kimsenin kalbini kırmak istemiyorum. 

Pandemi var çekilemiyorum. Kayyum gelecek. Seçim yapamıyoruz. Şunu bilin ki ölümüne mücadele eden biri olarak mücadelemi veririm. Yeter ki seçimler açılsın. Yeter artık ya. Ne TFF, ne MHK, ne Fenerbahçe ne Beşiktaş’tan ürkmüyorum. Yandaşlar var ya onlar beni bin kere kanser ederler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir