Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin hipertansiyon üzerine yaptığı araştırma sonucuna göre araştırmaya katılan kadınların yüzde 32,3’ü, erkeklerin yüzde 28,4’ü hipertansiyon hastası. Halk arasında yüksek tansiyon olarak da bilinen hipertansiyonda en kritik durum ise tansiyonun düzenli olarak takip edilmesi.
Hipertansiyon yaşlılık, kalıtım, şeker hastalığı, stres, yetersiz fiziksel aktivite, sağlıksız beslenme ve şişmanlık gibi birçok nedene bağlı olarak görülebiliyor. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin 2012 yılında gerçekleştirdiği “Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması PatenT2” araştırmasına göre Türkiye genelinde kadınların yüzde 32,4’ünde, erkeklerin ise yüzde 28,4’ünde hipertansiyon görülüyor.
Araştırmaya göre 60-80 yaş gruplarında hipertansiyon tanısı daha çok konuluyor. Kırsalda yaşayan bireylerde kentte yaşayanlara göre daha yüksek oranda hipertansiyon görülüyor. Bölgesel olarak Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz ve Batı Anadolu hipertansiyon prevelansı en yüksek bölgeler olarak dikkat çekiyor.
Erken tanı büyük önem taşıyor
Hipertansiyon herhangi bir hastalık sonrası ortaya çıkabildiği gibi çocuklarda da görülebiliyor. Kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi sağlık problemlerini beraberinde getiren hipertansiyon hastalığı için erken tanı büyük önem taşıyor.
Hipertansiyonu olanların sağlıklı beslenmesi ve düzenlik egzersiz yapmaları, tansiyonun kontrol altına alınmasında fayda sağlıyor.
Aynı şekilde kilolu hastaların kilo vermesi, alkol ve sigara tüketimi yapılmaması da hipertansiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı oluyor.