Coca Cola değeri ne kadar? Coca Cola nerenin, hangi ülkenin? Coca Cola içindekiler neler? Coca Cola’da kokain var mı?

Twitter'ı satın alan Elon Musk, gözünü bu kez de dünyaca ünlü meşrubat firması Coca Cola'ya dikti. Elon Musk'ın Coca Cola'yı satın almayı düşündüğünü açıklamasının ardından şirketin piyasa değeri merak konusu oldu. Peki Coca Cola değeri ne kadar? Ayrıntılar haberimizde...

featured

Dünyanın en büyük markalarından Coca Cola değeriyle gündeme geldi. 2 gün önce sosyal medya platformu Twitter’ı 44 milyar dolara satın alma konusunda anlaşma sağlayan Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk, dünyanın en popüler içecek markalarından Coca Cola’yı satın almak istediğini, içine de yeniden kokain koymayı planladığını duyurdu. Musk’ın bu açıklamasının ardından dev firmanın değeri merak konusu oldu. Peki Coca Cola değeri ne kadar? Coca Cola içindekiler neler? Coca Cola’da uyuşturucu, kokain var mı? İşte tüm ayrıntılar…

İlk formulü 1886 yılında John S. Pemberton tarafından oluşturulan Coca Cola, 1892 yılında The Coca-Cola Company adıyla 100 bin dolar sermaye şirketleşmiş ve bu da firmanın dönüm noktası olmuştur. 12 Mart 1894 tarihinde Coca-Cola ilk kez şişede satılmaya başlanan Coca Cola,

COCA COLA DEĞERİ

Coca Cola değeri en yüksek olan şirketlerden biri konumunda bulunuyor. Coca-Cola, dünya çapında en meşhur gazlı meşrubat olan, şirketi için yıllık 6 milyar dolardan fazla net kazanç sağlıyor.

Ünlü içecek markası 1882 yılında kuruldu. Bugün şirketin ürün paketi Fanta, Sprite, Diet Coke ve Schweppes gibi içecekleri de içeriyor. Günümüzde, çok sayıda kendine ait varlık, yüksek karlılık, büyük bir kadro ve verim nedeniyle, Coca Cola değerinin 57 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Brand Finance’ın her yıl yayımladığı Global 500 2022 raporuna göre dünyanın en değerli 10 markası (Apple, Amazon, Google, Microsoft, Walmart, Samsung, Facebook, ICBC, Huawei, Verizon) arasına giremese de Dünyanın en güçlü 10 markası listesinde ikinci sırada yer almıştır.

WeChat – 93,3 puan
Coca-Cola – 93,3 puan
Google – 93,3 puan
YouTube – 93,2 puan
Naver – 92,5 puan
SBER – 92,3 puan
Ferrari – 90,9 puan
Amazon – 90,3 puan
Deloitte – 90,2 puan
Pepsi – 90,1 puan

COCA COLA İÇİNDEKİLER

Amerikan İç Savaşında albay gibi hizmet eden ve yaralanan Coca-Cola’nın mucidi John S. Pemberton, morfin bağımlısıydı ve tehlikeli olmasına rağmen afyon bulmaya çalışıyordu. Columbus’ta kimyager ve eczacı olarak çalışan Pemperton’un aklına kokainli şarap yapmak geldi. Kendi özel geliştirdiği formül ve karışımlarla Pemberton French Wine Coca’yı 1885 yılında icat etti. Kola özütü, şarap ve koka yaprağı karışımından oluşan ürününü bir yıl sonra piyasaya sürdü.[2] Fakat Atlanta yasaları nedeniyle üründe kullanılan kokain yaprağı ve alkol başına dert oldu. Bu yüzden bu işi bırakmak zorunda kalan John 8 Mayıs 1886 yılında Atlanta’da pirinç bir çaydanlıkta serinletici alkolsüz bir şurup yaptı. Karbonatlı su ile karıştırdığı şurubu dostlarına ikram etti. Bu yeni şurup öylesine beğenildi ki, Pemberton eczanesinin bahçesinde bardağı 5 cent’ten satışa sundu. Pembertonun ortağı Frank Robinson ürüne Coca Cola adını verdi Coca-Cola’nın bugüne kadar değişmeden gelen logosunu yarattı. Coca Cola değerinde büyük pay sahibidir bu logo.

COCA COLA’NIN GİZLİ FORMULÜ

Coca-Cola’nın mucidi 1886 yılında onun ilk formülünü yaratan John S. Pemberton’dur. Pemperton her zaman kendi ürettiği içeceğin formülünü gizli tutmaya çalışmıştır. 1887 yılında Candler, Coca Cola’nın gizli formülünü alıp emin bir yerde saklamıştır. 1916 yılında Candler emekli olduğunda gizli formülü oğluna vermiş ve saklaması için görevlendirmiştir. 1919 yılında Coca Cola’nın gizli formülü Atlanta’dan New York’a götürülmüş, banka kredisi teminatı karşılığında Coca-Cola’nın gizli formülünün yazılı olduğu belge bankaya teslim edilmiştir. Bu belge borcun ödendiği 1925 yılına kadar New York’taki Guaranty Bankası’nda bir kasada tutuldu. 1925 yılında tekrar doğduğu yer olan Atlanta’ya New York’tan dönmüş ve 1925 yılından beri Atlanta’nın merkezindeki SunTrust Bankası’nda muhafaza ediliyordu. Bu sırrın iyi saklanması için şirket SunTrust Bankasına yılda 48.3 milyon dolar ödüyordu. 2011 yılında düzenlenen törenle gizli formül “Coca-Cola Dünyası” müzesine getirildi.

COCA COLA’DA KOKAİN UYUŞTURUCU VAR MI?

1905 yılına kadar Coca Cola ürünlerinde kokanın kullanılması ve uyuşturucu bağımlılığına sebep olduğu konusundaki tepkilerin artması sonucunda şirket geri adım attı; içeriği 1905′te hafif değiştirildi ve içeriğinde bulunan kokain elementleri tamamen çıkartıldı.

COCA COLA NERENİN, HANGİ ÜLKENİN MARKASI?

Coca Cola bir ABD markasıdır. Merkezi Georgia eyaletinin en büyük kenti Atlanta’dadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir