Hesabınızda birikmiş para olabilir! Hemen e-Devlet’ten kontrol edin, paranız buhar olmasın

featured

E-devlet hesabınıza girip birikmiş paranızı kontrol edin, paranız buhar olmasın. Milyonlarca kamu ve özel sektör çalışanının banka hesabında farkında olmadan para birikebiliyor. Ancak çoğu kişi bu durumdan bihaber. Peki e-Devlet’te biriken para nereden öğrenilir ve nasıl çekilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), e-Devlet ve PTT üzerinden yapılan ödemeler çoğu zaman unutuluyor. Vatandaşların hesaplarındaki bu paraları sıfırlanmadan çekmeleri gerekiyor. Unutulan bu ödemeler bazen doğrudan hesaplara yatırılırken, bazen ise başvuru yapmak gerekiyor.

Özellikle SGK’da bekleyen paralar, sahipleri tarafından unutulduğu ya da habersiz olunduğu için çekilmiyor. Bu yüzden hesapları düzenli olarak kontrol etmek önem arz ediyor.

E-Devlet sisteminden hesabınızda unutulan paraları kontrol edebilirsiniz.

EN ÇOK BES VE YARDIM PARALARI UNUTULUYOR

Hesaplarda unutulan paraları geri almak için e-Devlet’ten sorgulama yapılmalıdır. SGK’nin internet sitesi ya da e devlet üzerinden yapılan sorgulamalarla hesapta para olup olmadığını öğrenmek mümkün. Hesaplarda en çok unutulan paralar ise genellikle yardım ödemeleri oluyor. Bunun yanı sıra Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hesabında biriken tutarlar ve 65 yaş üstü vatandaşlara verilen aylıklar da unutulan paralar arasında yer alıyor.

Destek paralarını çekmeyi unutan gruplar arasında anne adayları ile sağlık sorunları nedeniyle çalışamayan hastalar da yer alıyor. Bu yardım paralarını alabilmek için yardımı yapan ilgili kurumlara başvuruda bulunmak gerekiyor.

BANKA HESAPLARINDA DA SORGULAMA YAPILIYOR

Banka hesaplarında unutulmuş paralarla ilgili bankalar bir süreliğine sorgulama yapma imkanı tanıyor. Bankaların resmi siteleri üzerinden yapılan duyurularla vatandaşlar hesaplarında para olup olmadığını kontrol edip sorgulama yapabiliyor.

E-DEVLET VE BANKADA UNUTULAN PARA NEREDEN SORGULANIR?

Vatandaşlar e-devlet ve banka hesaplarında para birikip birikmediğini merak ediyor. Peki hesaplarda biriken paralar nereden sorgulanır? Banka ve e-Devlet hesabında görülen paralar nasıl çekilir? İşte izlenecek adımlar…

  1. e-Devlet’e giriş yapın: Hesaplarda sorgulama yapmak için e-Devlet’e girmek gerekiyor. Ancak henüz şifre almadıysanız PTT şubelerine gitmek gerekiyor. 5 TL karşılığında ilk şifre alınıyor.
  2. BES hesabınızı kontrol edin: Pek çok kişi işe başladığında otomatik olarak BES’e kaydolur ve maaşından otomatik kesinti yapılır. Ancak birçok kişi bu kesintiden habersizdir. Buna rağmen unutulsa da bu para hesapta birikir ve cayma hakkı mevcuttur. e-Devlet’te sorgulama kısmına “Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama” yazarak ya da ‘Takasbank’ yazarak çıkan sonuçları görüntüleyebilirsiniz.
  3. BES’ten cayma: Eğer BES hesabınız varsa, bağlı olduğunuz sigorta şirketiyle iletişime geçip biriken parayı geri almak için talep oluşturun. Birkaç gün içinde biriken BES paranız hesabınıza yatacaktır.
  4. Şahıs ödemelerini kontrol edin: Devlet tarafından yapılan çeşitli ödemeler, bazen vatandaşların haberi olmadan adlarına yatırılır. İlaç ödemeleri, yol parası, askerlik ödemesi gibi çeşitli nedenlerle devlet vatandaşlara bu ödemeleri yapabiliyor. Şahıs ödemelerinizi kontrol etmek için şu adımları takip edebilirsiniz: Arama kutusuna ‘şahıs ödemeleri sorgulama’ yazın ve sonuçları görüntüleyin. Karşınıza çıkan uygulamada, adınıza yatırılan ödemeleri kontrol edebilirsiniz. Eğer size yapılacak bir ödeme görünüyorsa, bu parayı en yakın PTT şubesinden temin edebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir