Kambiyo Rejimi nedir? Kontrollü Kambiyo Rejimi nedir? Kambiyonun zararları nelerdir?

featured

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarında kambiyo rejimi ifadesi dikkat çekti. Peki kambiyo rejimi nedir? Kontrollü kambiyo rejimi nedir? Kambiyo rejimi zararları nelerdir? İşte detaylar…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda, “Kambiyo rejimi türü tartışmalar açarak, ülkesini ve milletini sırtından hançerlemeye çalışanların, hangi sinsilikler peşinde koştuklarının farkındayız” dedi.

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur, geçtiğimiz günlerde kaleme aldığı yazıda, artan döviz kurlarının Türkiye’nin ekonomi gerçekliğiyle örtüşmediğini belirterek, “kontrollü kambiyo rejimi parası saldırılara açık olan, gelişmekte olan ülkelerin serbest döviz, dalgalı kur sistemini bırakarak, döviz alım-satımını devlet eliyle kontrollü olarak yapmasıdır. Amaç, burada para değerini belli seviyede tutmak ve, dışa bağımlı maliyet
girişlerindeki artışların, enflasyona etkisini azaltmak.” ifadelerini kullanmış ancak piyasaları tedirgin eden bu ifadelere hükümet tepki göstermişti.

kambiyo rejimi nedir?

Kambiyo rejimi, bir ülkenin dış ticareti ile ilgili yapılan ödeme ve tahsilat işlemleri ile genel döviz giriş ve çıkışlarına ilişkin olarak uygulanan kur politikalarıdır.

Kontrollü kambiyo rejimi NEDİR?

Kontrollü kambiyo rejimi ise serbest veya dalgalı kur rejimlerinin aksine, döviz alım satım işlemlerinin devlet kontrolü altında yapıldığı kur rejimidir. Döviz talebinin çok yüksek, döviz arzının ise kısıtlı olduğu ve ödemeler dengesinin sürekli açık vermesi nedeniyle kambiyo kontrol rejimi uygulanan ülkelerde, döviz talebi devlet tarafından ve kontrollü olarak sağlanır.

kambiyonun zararı nedir?

İthalat veya ihracat gibi dövizle yapılan işlemlerde, alış ve satış tutarları arasında kur değerlerinin negatif yönde değişmesinden kaynaklanan kur farkından oluşan zararlardır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir