Manchester United’ı kurtaran köpek: The Major

Manchester United’ın kuruluşun arkasında ilginç bir hikaye yatıyor. Takım kaptanı Harry Stafford ve köpeği The Major'ın arasındaki dostluğun, dünyanın en büyük takımlarından birinin doğuşuna nasıl katkı sağladığını haberimizde okuyabilirsiniz.

featured

19. yüzyılda Manchester’da iki kulüp vardı: Manchester City ve Newton Heath. Bu iki kulüp büyük bir çekişme içerisindeydiler.

Rekabetten gözleri öylesine dönmüştü ki City kurallara aykırı bir şekilde futbolcularına kayıt dışı paralar veriyor, Newton Heath de borçlanarak ona ayak uydurmaya çalışıyordu.

manchester city-newton heath

Tüm başarılarına rağmen Newton Heath en sonunda mali açıdan çöktü ve bugün 300.000 pound’a denk gelen 2670 poundluk bir borç yüzünden kapanma noktasına geldi.

Kaptan Harry Stafford için takımın kapanması kabul edilemezdi. Var gücüyle takıma yatırım yapacak birisini aramaya başladı. Ancak işler umduğu gibi gitmiyor, kimseyi ikna edemiyordu. Bir de yetmezmiş gibi bir kaza sırasında boğulmasını engelleyen çok sevdiği köpek dostu kaybolmuştu. 1901 yılının Şubat ayında The Major ismindeki St. Bernard cinsi köpeği, kulübe yardım toplamak için düzenlenen etkinliğin sonunda kayıplara karışmıştı.

Gazeteye verdiği kayıp ilanı vasıtasıyla köpeğinin izini buldu. Zengin bira fabrikası sahibi olan John Henry Davies köpeği sahiplenmişti. Davies, küçük kızı için köpeği satın almak istedi ama Stafford bu teklifi reddetti.

The Major

Ancak ikili arasındaki ilişki hiç kopmadı. Stafford, köpeğini her gün ziyaret etmesine izin verilmesi karşılığında o aileyle kalmasına izin verdi. İş adamı Davies, bu genç adamın davranışından öylesine memnun kalmıştı ki onun kim olduğunu öğrenmek istedi ve onun Kuzey Manchester’da hayli popüler birisi olduğunu öğrendi.

Newton Heath ve Manchester United kaptanı Harry Stafford
Harry Stafford

Ocak 1902’de kulüp borçları ödenemez hale gelince Stafford, iş adamı Davies ile bir toplantı ayarladı ve köpeği Major’ı yem olarak kullanarak zengin işadamını kulübe yatırım yapmaya ikna etti. Davies, dört arkadaşıyla birlikte kulübün borçlarını ödedi ve kulüp başkanı oldu. Hemen akabinde de kızının doğum gününde St. Bernard köpeği hediye edildi.

John Henry Davies-Manchester United kurucusu
John Henry Davies

24 Nisan 1902’de takımın ismi Manchester United olarak değiştirildi, Stafford takımın kaptanı yapıldı.

Manchester United’ın kurulmasında büyük rol oynayan bu köpek, uzun yıllar kulübün sembolü oldu.

Video: Manchester United’ı kurtaran köpek

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir