Orhan İnandı kimdir? FETÖ Orta Asya Sorumlusu Orhan İnandı nereli kaç yaşında?

Orhan İnandı kimdir? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ'nün Orta Asya Genel Sorumlusu Orhan İnandı'nın yakalandığını duyurdu. Peki Orhan İnandı kimdir, nereli, kaç yaşında?

featured

Orhan İnandı kimdir? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’nün Orta Asya Genel Sorumlusu Orhan İnandı’nın yakalandığını duyurdu. Orhan İnandı kimdir, nereli, kaç yaşında soruları gündemi takip eden okuyucular tarafından merakla soruluyor. İşte FETÖ üyesi Orhan İnandı hakkında merak edilen bilgiler…

Orhan İnandı kimdir? Orhan İnandı kaç yaşında?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı konuşmada, FETÖ’nün Orta Asya Genel Sorumlusu Orhan İnandı’nın MİT operasyonuyla yakalanıp adalete teslim edildiğini duyurdu.

Orhan İnandı

Orhan İnandı 53 yaşındadır ve Kırgızistan’da 1990’lı yıllarında FETÖ ile bağlantılı olduğu bilinen Sebat Kırgız-Türk okullarının kurucusu olarak biliniyor.

Orhan İnandı 29 Ocak 1995’te Reyhan İnandı ile evlendikten sonra 7 Eylül’de Kırgızistan’a göç etmiştir ve 26 senedir çocuklarıyla birlikte Kırgızistan’da yaşamaktadırlar.

Kırgızistan 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Sebat okullarının ismini Sapat olarak değiştirmiş, okulların genel müdürlüğüne bir Kırgız vatandaşı getirilmişti. 1992 yılından itibaren Kırgızistan’da faaliyet gösteren söz konusu eğitim kurumu bünyesinde 16 liseyi, bir üniversiteyi, 5 orta okulu barındırıyor.

Sabat Okulları-Kırgızistan

Orhan İnandı, 1995 yılından bu yana Kırgızistan’da bulunurken, 2012 yılından itibaren ise Kırgız vatandaşlığı almıştır.

Orhan İnandı-Sabat Okulları

DW Türkçe’de yer alan bir haberde Orhan İnandı ve eşi Reyhan İnandı ile ilgili şu ifadelere yer veriliyor:

Reyhan ve Orhan İnandı, 1995’te gittikleri Kırgızistan’da “Sebat Okulları” adıyla okullar zinciri kurmaya başladı. “Cemaat Okulları” diye de bilinen okullar, Reyhan İnandı’nın verdiği bilgiye göre 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Kırgızistan Eğitim Bakanlığı’na devredildi ve müfredatını da bakanlığın belirlediği bu okullar Sapat Okulları adını aldı. Halen kendi verilerine göre dört ilkokul, 16 lise, bir uluslararası okul ile bir de üniversitesi bulunan okullarda eğitimin ağırlıklı olarak İngilizce yapıldığı, ilaveten Kırgızca, Rusça ve Türkçe dersler de verildiği bildiriliyor.

DW Türkçe’ye konuşan Reyhan İnandı, eşinin kaybolmasından sonra, Türkiye’nin Gülen yapılanması bağlantısı gerekçe gösterilerek 2019’da iadesinin talep edildiğini ancak Kırgız vatandaşı olması sebebiyle Ankara’nın iade talebinin reddedildiğini öğrendiklerini belirtiyor.

Reyhan İnandı, “Biz Kırgızistan’a 1995’te geldik, yedi aylık evliydik ve daha 20’li yaşlardaydık. Bizim bütün çocuklarımız burada doğdu, kendilerini buralı görüyorlar, şu yaşadığımız korkunç olaya rağmen buradan gitmek istemiyorlar. Biz Kırgızistan’ı ve halkını çok sevdik, onlar da bize çok hürmet gösterdi. Halkı eğitime çok önem veriyor, hem kız çocukları hem de erkek çocukları için eğitimi önemli görüyor. Burada kabul gördük, okullarımız 15 bin mezun verdi” diye konuşuyor.”

Orhan İnandı-Cengiz Aytmatov

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir