Türkiye’de gençler günde 25 TL ile geçiniyor

Araştırma firması Twentify, gençleri daha iyi anlamak ve onların sesi olabilmek adına gerçekleştirdiği ‘Türkiye’de Z Kuşağı" isimli araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Yaklaşık 2 bin öğrencinin görüşlerinin alındığı araştırmada; gençlerin aylık ortalama 750 TL, günlük ise 25 TL ile geçindikleri ortaya çıktı.

featured

Twentify, tüm bu sorulara cevap niteliğinde ve Z kuşağını daha derinlemesine anlamak için Türkiye’den 15-24 yaş arası 1998 gencin görüşlerini aldı, analiz etti ve yorumladı.

Raporun sonuçları toplumun bazı kesimleri tarafından öne sürülen “Gençler umutsuz, hedefsiz, toplumdan uzaklar ve ne yaptıklarını bilmiyorlar” ve “Gençlerin yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarında ve hiçbir sorunları yok” görüşlerini reddeder nitelikte.

GENÇLER SANILANIN AKSİNE GELECEKTEN UMUTLU

Gençler ne umutsuz ne de hedefsiz. Şu andaki durumlarından çok memnun olmasalar da kısa ve orta vadede kendilerinden emin, hedeflerinin peşinden koşan, çalışmanın getirisinin farkında olan bir jenerasyon var. Ekran süreleri ve sosyal medyada geçirilen vakit fazla gibi gözükse de aslında içinde doğdukları bu ekosistem onlar için diğer jenerasyonların anlayamadığı bir hayat biçimi ve her bir platformu belirli amaçlar için kullanıyorlar.

SOSYAL AKTİVİTELERİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL MADDİ YETERSİZLİK

Tabii ki hiçbir sorunları yok değil, özellikle maddi ve sosyal şartların yetersizliği ön plana çıkıyor. Yine de kendilerinden ve isteklerinden emin bir şekilde kendi yaşam tarzını sürdürmek için bazı ücretli platformlara da ödeme yapmaya devam ediyor. Fakat yapmak isteyip de yapamadıkları boş zaman aktivitelerinin en büyük nedeni maddi yetersizlik olarak ön plana çıkıyor, gençlerin yüzde 48’i sahip oldukları olanakların sosyal şartlarla belirlendiğini belirtiyor.

Gençleri toplumdan uzak tutan ve kendilerini yakın hissettirmeyen yegâne şey ise toplumun söylemleri. Bu söylemler devam ettikçe aradaki mesafe de açılacak gibi görünüyor fakat bu durum gençlerin motivasyonunda ve değerlerinde bir eksilmeye sebebiyet vermiyor.

GENÇLER GÜNLÜK 25 LİRAYLA GEÇİNİYOR

Gençlerin yaşam koşullarına baktığımızda yaşadıkları evi ortalamada 3 kişiyle daha paylaştıklarını belirtiyorlar. Hanelerin oda sayısı ortalamada 3,5 ve evlerin yüzde 66’sı gençlerin ailelerine ait. Ayda aşağı yukarı 750 TL harçlıkları/gelirleri olan gençler günlük 25 TL ile geçiniyorlar. Bu gençlerin yüzde 37’sinin aylık 0-99 TL arasında gelirleri olduğu düşünülürse, her 10 gençten 4’ünün ay içinde sadece yol paraları var denilebilir.

Öte yandan gençlerin yüzde 28’i henüz banka müşterisi olmamış, yüzde 58’i ise kredi kartı kullanmıyor.

GENÇLERİN EN ÇOK YAPMAK İSTEYİP DE YAPAMADIĞI SPOR YÜZME

Gençlerin sosyal yaşamlarına baktığımızda, boş zamanları genel olarak bir şeyler izlemek, AVM’ye gitmek, spor yapmak ve oyun oynamak etrafında döndüğü görülüyor. Genç kadınlar kültürel aktiviteleri, genç erkekler ise rekabetçi aktiviteleri daha çok tercih ettiklerini belirtiyor. Yapılmak istenen ama yapılamayan aktivitelerin başında kültürel aktiviteler ve alışveriş geliyor ve yapılmamasının önündeki en büyük engel yeterli gelirleri olmaması.

Gençler genel olarak spordan uzak olmadığını belirtiyorlar, genç kadınlar rekabetten uzak sporları, genç erkekler rekabetçi sporları daha çok tercih ettiğini belirtiyor. Yüzme, gençlerin yüzde 42’sinin en çok yapmak isteyip yapamadığı spor olarak dikkat çekiyor.

EN ÇOK İSTENEN AMA GERÇEKLEŞTİRİLEMEYEN HOBİ MÜZİK ENSTRÜMANI ÇALMAK

Her 2 gençten birisi fotoğraf çekmenin ve yeni tarifler denemenin en çok rağbet ettiğini hobilerden olduğunu belirtiyor. Genç kadınlar daha çok el becerisi isteyen hobilerde öne çıkarken, enstrüman çalmak gibi maliyetli hobilere rağbet edilmediği görülüyor. Müzik enstrümanı çalmak gençlerin en çok sahip olmak isteyip olmadığı hobi olarak ön plana çıkıyor.

GENÇLER BİR OTURUŞTA EKRAN BAŞINDA 2,5 SAAT GEÇİRİYOR

Z kuşağının hayat tarzı haline gelen dijital tüketim tarafında ise gençler haftada 4 kere dizi film vb. içerikler izlediğini, 4 kere de oyun oynadığını belirtiyor. Ve tek seferde ortalama 2,5 saat zaman geçiriyorlar.

Gençler için izlerken internet ve üyeli platformlar ön planda ve her 10 gençten 7’si ücretli üyeliklerin ödemelerinde bir şekilde rol alıyorlar.

FACEBOOK AİLE, INSTAGRAM ARKADAŞ ORTAMI

Takip edilen kişilerde Instagram arkadaşlar, Facebook akrabalar, Twitter haber platformları, TikTok komedi hesapları ile ayrışıyor. İçerikte ise, Instagram ve TikTok komik, Facebook kişilerin kendi hayatı, Twitter siyaset ve bilim ile ayrışıyor.

GENÇLER SATIN ALMADAN ÖNCE İNCE ELEYİP SIK DOKUYOR

Dijital platformlarda görülen hızlı tüketimin, gençler arasında popüler olan konuların çabucak değişmesinin aksine 18-24 yaş arası gençler aslında fonksiyonaliteyi ve kendi rahatlarını daha önde konumlandırıyorlar. Tabii ki alışveriş yapmaktan ve yeni bir şeylere sahip olmaktan aldıkları haz oldukça fazla, fakat satın almadan önce ince eleyip sık dokuyorlar, reklamlara kolay kanmıyorlar ve ürün/hizmet performansına daha çok odaklanıyorlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir