Dünya Tünelcileri İstanbul’da Buluşuyor

Ulaştırma alt yapılarında tünel inşaatlarının bugünü ve yarını 29-30 Kasım 2022 tarihlerinde İstanbul’da Uluslararası Tünelcilik Sempozyumu kapsamında Pulman Otel’de ele alınacak.

featured

Tünelcilik Derneği tarafından organize edilen sempozyumda dernek Başkanı Prof. Dr. Nuh Bilgin ve Dünya Tünelcilik Birliği ITA Başkanı Prof. Dr. Arnold Dix’in yanı sıra çok sayıda uzman konuşmacı iki gün boyunca farklı tünel projelerinden de örnekler vererek tünelcilik sektörünün bugünü geleceğini konuşacak. Sektör iklim değişikliği ve yeşil dönüşüm konuları açısından da gündeme taşınacak.

Prof. Dr. Nuh Bilgin
Prof. Dr. Nuh Bilgin

İki yıldır yavaşlayan tünel projelerinin son zamanlarda hızlandığını görülüyor. Sürdürülebilir bir gelişme için tünel alt yapıları ülkemiz açısından son derece önemli. Büyük şehirlerdeki trafik sorunlarının artması yarım kalan projelerin pandemi sonrasında tekrar başlamasını zorunlu kılıyor. İzmir, Konya ve Mersin’de de büyük metro projelerinin hazırlıklarına başlandı. İstanbul’daki üç katlı tünelin projesi tamamlandı ve projenin ihalesi yakında yapılacak. Teknik olarak zor olan bu proje birçok uygulamacıyı ve tedarikçiyi bir araya getirecek.

İklim değişikliklerinin getirdiği pek çok tehditle karşı karşıya kalan dünyamızda insanların daha rahat yaşayabilmesi, seyahat edebilmesi, ürettikleri malların bir yerden diğer yere daha kolay, çevre duyarlı ve daha hızlı bir şeklide nakledilmesi gerekiyor.

Dünya Tünelcilik Birliği ITA Başkanı Arnold Dix
ITA Başkanı Prof. Dr. Arnold Dix

Türkiye’nin dağlık bir bölge olması nedeniyle karayolu ve demiryolu tünellerinin açılması kaçınılmaz oluyor. Keza yeni sulama, su nakil tünelleri ve enerji tünelleri Türkiye’nin kalkınması için kaçınılmaz. Bu tünellerin birkaç sene içerisinde yapılması planlanan uzunlukları 300 km’nin üzerinde. Sempozyumda bu tüneller hakkında en yetkin kişiler şehir, bölge ve tarım planlamaları için vizyoner bakış açısı ile bilgi sunacak.

Yangın gibi tünel emniyetinin en önemli konuları tartışmaların ayrılmaz parçası olacak. Ayrıca sempozyumda tünel tasarımı ve uygulamalarda yeni gelişmeler, zor şartlarda açılan tünellerde örnekler ve çözüm önerileri de sempozyumun ana konuları arasında olacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir