Metin Tarhan kimdir, nereli, kaç yaşında?

featured

AK Parti MKYK listesine giren Alevi kanaat önderi Metin Tarhan kimdir? AK Parti’nin 75 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) kadrosuna giren alevi kanaat önderi Metin Tarhan günün en çok konuşulan ve merak edilen isimlerinden biri oldu.

Metin Tarhan kimdir?

Metin Tarhan’ın asıl mesleği avukattır. Bir dönem Cumhuriyet Halk Partisi’nden Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı oldu. 2011 yılında Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in Zeytinburnu’ndaki Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi ziyaretiyle gündeme geldi. O dönem derneğin başkanlığını yürüten Metin Tarhan, söz konusu ziyaretin olumlu geçtiğini söyleyip şu açıklamayı yapmıştı:

“Siyasi olmayan bu nezaket ziyareti gayet olumlu geçti. Yıllarca yadsıdıkları kesimi ziyaret ettiler, bu iki kesim arasında diyalog yolunu açacaktır. Burada lokma yemesinin de sembolik bir anlamı vardır. Toplumda yerleşmiş ‘Alevilerin yemeği yenmez’ anlayışını kırmak adına Alevilerin cemevinde dağıttıkları bir tatlıyı yedi.

Cemevlerinin ibadethane sayılması talebi

Devletin geleneksel yapısında sıkıntı var. Aleviler kendi ibadethanelerini talep ettiğinde devletin, diyanet kurumunun direnciyle karşılaştı. Diyanetin klasik görüşü cemevinin bir zikir yeri olduğuydu. Ve bu yüzden İslamiyet’te ibadethane olarak yerinin olamayacağı anlayışı vardı.

Her ne kadar başkan çok demokrat bir insan olsa da, aniden sarsıcı şeyler söylemesi mümkün değil. Diyanetin kurum olarak Alevilerin taleplerinde ne kadar olumlu rol üstleneceği kuşkulu. Ama topu tamamen diyanete atmak mümkün değil. Orası devletin yasa uygulayan bir kurumu, asıl çözüm yeri siyasi arenadır. Buranın da ne kadar hazır olduğu tartışılır.”

Erdoğan’lı iftara destek vermemişti

Metin Tarhan, 2008 yılında Alevi Dernekleri Federasyonu sözcüsü olduğu sırada, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Muharrem ayı dolayısıyla düzenlenen iftar yemeğine katılmasına destek vermemişti.

Tarhan yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de bulunan 279 Alevi kuruluşundan yalnızca 8’inin iftara katılacağını söylemiş, iftara katılacak kurumlar arasında Cemevleri Birliği Federasyonu ve buna bağlı 7 dernek ile Abdal Musa Vakfı’nın bulunduğunu kaydetmişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir