2016 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Orhan Pamuk, son romanı ‘Veba Geceleri’nde Atatürk’ü küçük düşürücü ifadelerin yer aldığı iddialarına ilişkin açıklamada bulunarak, “Üzerinde beş yıldır çalıştığım Veba Geceleri’nde imparatorlukların küllerinden kurulan milli devletlerin kahraman kurucularına ve Atatürk’e hiçbir saygısızlık yoktur” ifadelerini kullandı.
Orhan Pamuk’un Veba Geceleri romanı 1900-1901 yıllarında Girit-Kıbrıs-Rodos civarlarındaki hayali bir Osmanlı vilayeti olan Minger adasında, II. Abdülhamid saltanatında geçmekte. Adada 1894’ten itibaren Hindistan ve Çin’den gelen üçüncü veba pandemisi konusu işlenmiş ancak kitabın günümüz koronavirüs salgınının yaşandığı bir dönemde piyasaya çıkması ise ilginç karşılanmıştı. Yazar ise kitabı yazmaya başladığı zaman dünyada henüz koronavirüs salgınının başlamadığına dikkati çekerek, pandemi başladıktan sonra eserini yüzde 80 yeniden yazdığını belirtmişti.
Yapı Kredi Yayınları sosyal medya hesabından açıklamada bulunarak, Orhan Pamuk’un ‘Veba Geceleri’ isimli romanında Mustafa Kemal Atatürk’ü küçük düşürücü ifadelerin yer aldığı iddiasını yalanlayarak şu ifadeleri kullandı:
“Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yer alan, Orhan Pamuk’un Veba Geceleri romanında Atatürk’ü küçük düşürücü ifadelere dair iddia ve yorumların gerçeği yansıtmadığını kamuoyu ile paylaşmak isteriz.
Yayınevimiz tarafından yayımlanan Orhan Pamuk’un Veba Geceleri romanında Atatürk’ü küçük düşürücü ifadelerin yer aldığına dair iddialar tamamen asılsızdır.
Veba geceleri kitabında yer alan Kolağası Kâmil karakteri, romanın geçtiği ‘hayali’ Minger adasının tüm vatandaşları tarafından bir halk kahramanı ve kurtarıcı olarak görülmektedir.
Yazarımız Orhan Pamuk yeni kitabı hakkında bu haber ve yorumlar üzerine ‘Üzerinde beş yıldır çalıştığım Veba Geceleri’nde imparatorlukların küllerinden kurulan milli devletlerin kahraman kurucularına ve Atatürk’e hiçbir saygısızlık yoktur. Tam tersi, roman bu özgürlükçü ve kahraman önderlere saygı ve hayranlıkla yazılmıştır. Kitabı okuyanların göreceği gibi Kolağası Kâmil halkın sevdiği, her şeyiyle olumlu bir kahramandır’ değerlendirmelerini kamuoyu ile paylaşmak istemiştir.”
Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, “Orhan Pamuk romanında Atatürk’le alay mı ediyor?” başlıklı yazısında, “Küçükken kargaları kovalardı’ detayına bile yer vererek Atatürk’le alay ettiğini tartışmasız hale getiren Orhan Pamuk’un niyeti ve amacı nedir?” ifadelerini kullanmıştı.
Ahmet Hakan’ın yazısını okumak için tıklayınız.