Osman Kavala kimdir? Osman Kavala nereli kaç yaşında? Osman Kavala neden tutuklu?

featured

Osman Kavala, 10 ülkenin büyükelçilerinin yayınladığı bildiri ile tekrar gündeme oturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığı, Kavala’nın serbest bırakılmasını talep eden bildiriye sert tepki verirken, o büyükelçiler istenmeyen adam ( (persona non grata) ilan edildi. Hal böyle iken birçok vatandaş Osman Kavala ismini internet üzerinde araştırmaya başladı. Peki Osman Kavala kimdir? Osman Kavala neden tutuklu? İşte Osman Kavala hakkında merak edilen detaylar…

OSMAN KAVALA KİMDİR?

Osman Kavala 2 Ekim 1957 tarihinde Paris’te doğmuştur. Kavala, 1975’te İstanbul Robert Lisesi’nde tamamladıktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde işletme bölümü ve Manchester Üniversitesi’nde ekonomi bölümünde lisans eğitimi almıştır.

New York’ta bulunan The New School for Social Research’ta doktora eğitimine başlamış ancak babası Mehmet Kavala’nın 1982 yılında aniden vefat etmesinin ardından, Türkiye’ye dönerek Kavala Grubu’nda yönetici olarak çalışmaya başlamıştır.

Kavala, 1983 yılında İletişim Yayınları, 1985 yılında ise Ana Yayıncılık (Britannica Ansiklopedisi’nin Türkçe versiyonu AnaBritannica’yı, Britannica Compton’s’u ve Temel Britannica’nın yayıncısı) şirketlerinde kurucular arasında yer aldı. Osman Hâlen Aras Yayıncılık’ta yönetim kurulu üyeliği görevini sürdürmektedir.

Osman Kavala; Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanı sıra Açık Toplum Vakfı, TESEV, TEMA Vakfı, Tarih Vakfı, Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı gibi pek çok sivil toplum örgütünde kurucu üye, yönetim kurulu üyesi veya danışma kurulu üyesi olarak bulunuyor.

Osman Kavala, K.V.K şirketinin kurucusudur ve cep telefonunu Türkiye’ye ilk getiren isimdir. K.V.K şirketinin ismi ise ortakları Mehmet Emin Karamehmet ve Murat Vargı‘nın soy isimlerinin baş harflerinden geliyordu.

Osman Kavala Neden Tutuklu?

Osman Kavala, 1 Kasım 2017 tarihinde tutuklandı. Gezi Parkı olayları, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 17-25 Aralık kumpasları ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan iş adamı Osman Kavala, Gezi Parkı olaylarının yöneticisi ve organizatörü olmakla suçlanıyor. Kavala, halen cezaevinde bulunuyor.

Kavala, 11 Ekim 2019 tarihinde 15 Temmuz Darbe Girişimi davasından tahliye edilmiştir. Sonrasında Gezi Parkı davasından da 18 Şubat 2020 tarihinde (TCK-312) beraat etmiştir. Ancak ertesi gün 19 Şubat 2020’de tutuklanarak 15 Temmuz Darbe Girişimi davasından (TCK-309) tekrar mahkum edilmiştir. Kavala daha sonra ise 9 Mart 2020 tarihinde askeri ve siyasi casusluk (TCK-328) suçlamasından tutuklanmıştır. 20 Mart 2020 tarihinde TCK’nın 309. maddesinden beraat etmiştir.

1 Kasım 2017 tarihinden itibaren kesintisiz olarak Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Osman Kavala, 20 Mart’taki beraat kararıyla aynı dosyadan üç kez tutuklanıp iki kez tahliye edilmiş oldu.

TCK-309: “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs”

TCK-312: “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırma veya görevini engellemeye teşebbüs”

TCK-328: “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin etmek”

TIKLAYINIZ | 10 büyükelçi kimler, hangi ülkelerden? İstenmeyen adam Persona Non Grata nedir?

SONER YALÇIN-SÖZCÜ GAZETESİ_”Kimdir Osman Kavala” BAŞLIKLI KÖŞE YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir