‘Propolis’ kedi ve köpeklerde sağlık sorunlarını önlüyor

featured

Son yıllarda önemi anlaşılmaya başlanan ve arı mucizesi bir ürün olan propolis, kedi ve köpeklerin sağlığına da iyi geliyor.

Tabloid Gazete‘nin haberine göre; propolisin sağlığa etkileri giderek merak uyandırmaya başladı. Yapılan bilimsel çalışmalar artıkça, propolisin sağlığa etkileriyle ilgili daha çok şey öğreniliyor.

Propolis doğal olarak antioksidan, antifungal, antiviral ve anibakteriyel etkilere sahip bileşikler içerir. Mikrop, mantar, virüs ve bakterilerin çoğalmasını engeller. Arılar, propolisi doğal bir antiseptik olarak kullanır ve hastalıklardan propolis sayesinde korunurlar.

Peki propolis, kedi ve köpek için de uygun mudur? Propolis kedi ve köpeklerde hangi durumlarda doğal bir destek olarak kullanılabilir? İşte ayrıntılar…

Propolis nedir?

Propolis, arıların kovanlarını sağlamlaştırmak ve dezenfekte etmek için ürettikleri reçinemsi bir arı ürünüdür. Birçok kaynakta, arı reçinesi olarak da tanıtılır.

Arılar, propolisi farklı bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından toplayarak üretir. Kovana getirilen propolis ile kovanın girişinde bir tünel oluştururlar. Kovana girmeden evvel bu tünelden geçip, dışarıdan getirdikleri mikrop ve parazitlerden temizlenirler.

Propolis, antiseptik ve antimikrobiyal özellikleriyle koloninin hastalanmadan hayatını devam ettirmesini sağlar. Arı kovanında zararlı bakterilerin, virüslerin, küf ve mantarların üremesinin önüne geçer.

Propolisin tıbbı kullanımı çok eski dönemlere dayanır. Eski uygarlıklar propolisin iyileştirici ve koruyucu etkilerini fark etmişlerdir. İnkalar, propolisi çeşitli cilt yaralarının tedavisinde kullandılar. Tıbbın babası kabul edilen Hipokrat ise reçetelerinde propolise yer vermiştir.

İnsan metabolizması sindiremez!

Sağlık açısından önemli etkilere sahip olsa da propolis kovandan alındığı haliyle insan metabolizması tarafından sindirilemez. Propolisin yetişkin ve çocuklar için tüketilebilir olması için, faydalı hâle gelebilmesi için doğru şekilde özütlenmesi gerekmektedir.

Propolisin kedi ve köpeklerdeki etkisi…
Propolisin kedi ve köpek sağlığına etkileri

Bilimsel çalışmalar, propolisin antibakteriyel, antienflamatuar etkileriyle çeşitli sağlık sorunlarına karşı yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu etkileriyle propolisten, kediniz ve köpeğiniz için doğal bir mantar, parazit ve enfeksiyon önleyici olarak yararlanabilirsiniz. Propolis, özellikle topik uygulandığında cilt yaralarına karşı sadece güvenli ve etkili bir ürün değil, aynı zamanda ucuz bir doğal alternatiftir.

Propolisin kedi ve köpeklerdeki uygulama alanları

Propolis, tek başına hiçbir hastalığın tedavisinde kesin çözüm değildir. Kedi ve köpeğinizin sağlığını desteklemek için doğal bir destek olarak yararlanabilirsiniz. 4 ayaklı dostunuzun ciddi bir hastalığı veya yarası yoksa, propolisi aşağıdaki durumlarda uygulayabilirsiniz:

  • Cilt yaralarına karşı
  • Diş ve diş eti problemlerine karşı
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için
  • Bakteriyel enfeksiyonları önlemek için
  • Mantar enfeksiyonunu önlemek için
  • Paraziter enfeksiyonu önlemek için

(Kaynak: Tabloidgazete.com)

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir