Rishi Sunak kimdir? Rishi Sunak nereli, kökeni nedir?

Rishi Sunak kimdir ve nerelidir? Rishi Sunak kökeni nedir? İngiltere'nin konuştuğu Rishi Sunak’ın garsonluktan başbakan adaylığına uzanan ilginç hayat hikayesine göz atalım…

featured

Birleşik Krallık Başbakanı Liz Truss’ın şok istifasıyla birlikte yeni başbakan adayları arasında ismi geçenlerden biri de Rishi Sunak oldu. İngiltere’nin Çankırılı Başbakanı Boris Johnson’ın kabinesinde Maliye Bakanı olan ancak istifasıyla Johnson hükümetinin çöküş sürecini başlatan Sunak, Muhafazakar Parti’nin genel başkanlığına aday olarak başbakanlık yolunda ilk adımı atmış ancak sonrasında Liz Truss ile mücadele ettiği seçimleri kaybetmişti.

Birleşik Krallık Başbakanı Liz Truss’ın ise göreve geldikten 45 gün sonra istifa etmesinin, Rusya-Ukrayna savaşının ardından Avrupa’da oluşan yönetimsel ve finansal krizin daha da derinleşeceği yorumları yapılıyor. Bu aşamada Birleşik Krallık Başbakanlığı için en güçlü adaylar ise Boris Johnson ile Rishi Sunak olduğu belirtiliyor.

liz truss istifa etti, boris johnson ve rishi sunak aday oldu

İngiltere’deki ırkçı kesimin hedefi olan Sunak; etnik kökeni, sıra dışı evliliği, hakkındaki vergi kaçakçılığı iddiaları, pandemi kurallarını çiğnemesi gibi konularla Ada gündeminde sıkça gündeme geldi.

Peki Rishi Sunak kimdir? Gelin şimdi Rishi Sunak’ın garsonluktan başbakan adaylığına uzanan ilginç hayat hikayesine göz atalım…

Rishi Sunak kimdir?

Rishi Sunak 12 Mayıs 1980 tarihinde İngiltere’nin Southampton kentinde Hintli bir ailenin evladı olarak dünyaya geldi. Ailesi 1960’lı yıllarda Doğu Afrika’dan İngiltere’ye göç eden Sunak’ın annesi eczacı, babası ise pratisyen hekimdir.

Rishi Sunak Kimdir Video

Seçkinlerin gittiği Winchester Koleji’nde okuyan Rishi Sunak, yaz tatillerinde Southampton’da Hint yemekleri yapan bir restoranda garsonluk yaptı. Her hafta sonu Hindu tapınağına gidip ibadet ettiğini belirten Sunak, sıkı bir Southampton taraftarı olduğunu açıklamıştı.

Siyaset ve ekonomi eğitimi için Oxford’a giden Sunak, daha sonra Standford Üniversite’nin yolunu tutarak işletme üzerine yüksek lisans yaptı.

Ve Rishi Sunak’ın hayatındaki asıl dönüm noktası buradan sonra yaşandı. Hintli bilişim devi Infosys’in kurucu ortağı milyarder iş insanı Narayana Murthy’nin kızı Akshata Murthy ile evlenen Sunak, başarılı kariyerini adeta taçlandırdı. Mutlu bir evliliği olan çiftin 2 de kız çocuğu bulunuyor.

rishi sunak kimdir? rishi sunak eşi akshata murthy ve çocukları

2001-2004 yılları arasında ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ta analist olarak çalışan Sunak’ın en zengin İngiliz vekillerden biri olduğu düşünülüyor.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını içeren Brexit sürecini destekleyen Sunak, göçmenler konusunda ise sadece fayda sağlayacak göçmenlerin ülkeye alınması gerektiğini savunuyor.

2020 yılında Boris Johnson hükümetinde Maliye Bakanlığı görevine getirilen Hint asıllı İngiliz, pandemi döneminde ekonomiyi ayakta tutmak için yaptığı harcamalarla takdir topladı.

Ancak varlıklı bir Hint aileden gelen eşinin İngiltere’de vergi ödememesiyle ilgili tartışmalar ve salgın sırasında Başbakan Johnson ile beraber bir partiye katılıp tecrit kurallarını ihlal ettiği için para cezasına çarptırılması itibarını zedeledi.

Son olarak Rishi Sunak, Liz Truss ile girdiği seçimlerde şu vaatlerde bulunmuştu:

  • Enflasyon kontrol altına alındıktan sonra vergilerde indirime gidilmesi
  • Bir sonraki yasama yılının sonuna kadar gelir vergisinin düşürülmesi
  • Kamu çalışanlarının ücret pazarlıklarının bağımsız bir kurula devredilmesi
  • Kurumlar vergisinin yüzde 19’dan yüzde 25’e çıkarılması
  • Savunma bütçesinin mevcut GSYH’nın yüzde 2’si düzeyinde sürdürülmesi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir