Akineton nedir, ne işe yarar, yan etkileri neler? Akineton uyuşturucu mu, kafa yapar mı, fiyatı ne kadar?

Akineton nedir? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Sedat Peker'in Twitter'dan yaptığı paylaşımda bahsettiği Akineton'un ne olduğu, ne için kullanıldığı araştırılıyor. İşte detaylar...

featured

Akineton nedir? sorusunun yanıtı merak ediliyor. Sedat Peker Twitter’dan yeni paylaşımlarda bulundu. Peker paylaşımında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu hedef aldı. Peker açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“Süslü sülü, Sezgin Baran Korkmaz’ın akrabalarıyla görüştüm. Utanmadan sahte fatura yayınlıyorsun. Devletin namusunu zedeledin. Bu yetmedi devletin ahlakını da lekeledin Vallahi yüce divana gideceksin. Peçete kağıdına yazıp yayınlasaydın daha inandırıcı olurdu. Süslü sülüman, senin bundan sonraki seçim sloganın bence şu olmalı “CEKETİMİN KOLU YOK DÜMENİM SONU YOK”. Sana yalan söylediğin için doktorun olarak her gün birer adet Haldon ve Akineton yazıyorum. Yalana devam edersen Akineton’u iptal edeceğim, kasılıp acı çekeceksin.”

Sedat Peker’in bu açıklamalarından sonra vatandaşlar Akineton’un ne olduğunu merak etmeye başladı. Peki Akineton nedir, ne işe yarar, hangi hastalıklarda kullanılır, fiyatı ne kadar, yan etkileri neler? İşte bu ilaç hakkındaki bilgiler…

AKİNETON NEDİR?

Etkin madde olarak her bir tabletinde 2 mg Biperiden hidroklorür içeren, antiparkinson ilaçlar (Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar) sınıfına dahil bir tıbbi üründür. Etkin madde biperiden, esas olarak merkezi sinir sistemi üzerinde etki gösteren, antikolinerjik (sinir sistemi ve düz kas dokusunun uyarılmasını azaltıcı) ilaçlar sınıfından bir maddedir.

Parkinson sendromu (çeşitli nedenlere bağlı olarak Parkinson hastalığına benzer belirtilerin ortaya çıkması), özellikle kas sertliği ve titremenin (tremor) tedavisinde, Nöroleptik (şizofreni, psikotik depresyon gibi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde etkili) ve benzer etki gösteren ilaçların neden olduğu ekstrapiramidal (hareket bozukluğu)  belirtilerin (örneğin kaslarda istemsiz kasılmaların neden olduğu ani başlangıçlı hareket bozukluğu, yerinde duramama hali ve Parkinson sendromu) tedavisinde kullanılır.

Kullanım alanı; parkinson hastalığı ve nöroleptiklerin ekstrapiramidal yan etkilerinde, antikolinerjik ajan olarak kullanılır. Kullanım şekli; Oral 3×1 tablet (max 8mg). Akineton oral uygulamadan sonra çabuk rezorbe olur ve 1,5 saat içinde maksimal plazma düzeylerine erişir.

Biperiden ile tedaviye, normal olarak küçük dozlar ile başlanır. İlacın dozu, terapötik etki ve istenmeyen etkilere bağlı olarak artırılır. Tedavinin süresi, hastalığın türüne ve seyrine bağlıdır.

Akineton‘un 2023 yılı fiyatı yaklaşık 200 TL civarındadır.

AKİNETON KONTRENDİKASYONLARI

Sadece tardif diskinezisi olan hastalarda biperidene karşı aşırı duyarlılık, tedavi görmeyen dar açılı glokom, mide-barsak kanalının mekanik stenozları, megakolon ve ileus’tur.

  • Akineton için önemli uyarılar; ilacı kullanan hastalarda düzenli takip gerekir. Yan etkilere daha çok tedavi başlangıcında ve dozun hızla arttırıldığında rastlanır. Vital bir komplikasyon durumu dışında, kontregülasyon reaksiyon oluşabileceğinden, ilaç aniden kesilmemelidir. Özellikle vasküler veya dejeneratif tipte organik beyin değişiklikleri olan yaşlı hastalarda Akineton’un terapötik dozlarında dahi artmış duyarlılık görülebilir.
  • Akineto’n gibi santral etkili antikolinerjiklerin öforizan etkisinden dolayı kötüye kullanım ve bağımlılık gelişmesi riski vardır. Akineto’n diğer antikolinerjik, antipsikotrop ilaçlarla, antihistaminiklerle, antiparkinson preparatlarıyla ve antispazmolitiklerle birlikte uygulandığında santral ve periferik yan etkilerin artması mümkündür.
  • Kinidinle birlikte uygulanırsa, antikolinerjik kardiovasküler etkiler (özellikle AV düğüm iletisine) artabilir.
  • Levodopa ile birlikte uygulanırsa, diskinezi şiddetlenebilir. Nöroleptik nedenli tardiv diskinezi akineton’la şiddetlenebilir. Buna rağmen tardiv diskinezi varlığında Parkinson semptomları bazen antikolinerjik tedavi mutlaka gerekebilir.
  • Antikolinerjikler petidinin SSS yan etkilerini arttırabilir.
  • Bu ilaçla tedavi sırasında alkolün etkisi artabilir.

AKİNETON’UN YAN ETKİLERİ

Yan etkileri; ağızda kuruluk, akomodasyon bozuklukları, üriner retansiyon, hipotansiyon, yorgunluk, baş dönmeleri, mide yakınmaları, bradikardi, huzursuzluk, oryantasyon bozuklukları ve psikotik tablo oluşturur.

Gebelik kategorisi C.

AKİNETON ZEHİRLENMESİ

Akineton yüksek doz alımlarda antikolinerjik sendroma neden olur. Genel durum bozukluğundan komaya kadar ilerleyebilen bu sendromda mortalite, alınan doz miktarına bağlı artabilmektedir. Belirgin hipertansiyon, disritmi, kontrolsüz hiperpireksi, konvülziyonlar ve koma gibi ağır durumlarda asetilkolinesteraz inhibitörü olan fizostigmin kullanımı gerekmektedir (2, 3).

Fizostigmin ; kan beyin bariyerini geçebilen bir asetilkolinesteraz inhibitörü olduğundan, antikolinerjik periferik ve santral etkileri önler. Tersiyer amin olan Fizostigmin yağda çözünür ve santral antikolinerjik toksisiteyi etkin bir şekilde tersine çevirir. Başlangıç dozu 0,01-0,03 mg/kg dır ve dozun tekrarlanması gerekebilir. (4) Fizostigmin ajitasyonun kontrolünde, santral sinir sistemi stimülasyonu ve deliryumun geri döndürülmesinde daha etkili bulunmuştur.(6) Başlangıç dozu olarak 1-2 mg, 3-5 dk’nın üzerinde bir sürede intravenöz olarak uygulaması önerilmektedir. Yanıt yetersizse her 5 dk’da bir 0,5-1 mg ek doz deliryum ya da kolinerjik bulgular giderilene kadar önerilmektedir.(7) Uzamış PR (>200 ms) veya QRS>100 msn Fizostigmin için tek kontrendikasyondur.(7) Antikolinerjiklerle oluşmayan zehirlenmelerde kullanımı disritmi, status epileptikus gibi yan etkilere yol açabilmektedir.

4
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir