Hapisteki Putin karşıtı Navalny’nin sağlığından endişe duyuluyor

featured

Hapiste bulunan ve açlık grevine başlayan Kremlin hükümetine muhalif Alexei Navalny’nin destekçileri, Navalny’nin azalan sağlığını ve Navalny yanlılarına uygulanan baskıyı vurgulamak için çarşamba günü Rusya tarihinin en büyük sokak protestolarından birini planladıklarını duyurdu.

Navalny’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, ülke çapında protesto planlandığı belirtirken, “İşler çok hızlı ve çok kötü gelişiyor, artık bekleyip erteleyemeyiz. Aşırı bir durum aşırı kararlar gerektirir.” ifadeleri kullanıldı.

Yetkililerin yasadışı olarak gördüğü protestolar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ulusa konuşma yapacağı gün ile aynı gün planlanıyor.

Putin’in koyu bir karşıtı ve siyasi bir rakibi olan Navalny, cezaevi yetkililerinin akut sırt ve bacak ağrısı için yeterli tıbbi desteği sağlamayı reddettiğini söyleyerek 31 mart tarihinden itibaren açlık grevine başlamıştı.

Navalny yanlısı tıbbi bir sendika cumartesi günü yaptığı açıklamada, durumunun kritik olduğunu söyleyerek, Navalny’nin böbreklerinin yakında bozulabileceğini ve bunun da kalp durmasına yol açabileceğini bildirdi.

Hapishane yetkilileri ise, Navalny’ye uygun tıbbi bakım sunduklarını, ancak 44 yaşındaki muhalif siyasetçinin bunu reddettiğini ve tesis dışında kendi seçeceği bir doktor tarafından tedavi edilmekte ısrar ettiğini söylediler.

BBC’ye pazar günü röportaj veren Rusya’nın İngiltere büyükelçisi Andrei Kelin, “Hapishanede ölmesine izin verilmeyecek, ancak Navalny’nin kesinlikle bir holigan gibi davrandığını söyleyebilirim. Bütün bunların amacı dikkat çekmek istemesi” dedi.

Navalny, hapishane yetkililerinin yemek yemeyi kabul etmediği sürece kendisini zorla beslemek için deli gömleği giydirmekle tehdit ettiklerini açıklamıştı.

Protestoları organize eden kesimler, Navalny’nin sağlık durumunun kötü olması nedeniyle 40.000 civarında gösterici hedeflediklerini ancak buna ulaşamadıklarını dile getirseler de yine de çarşamba günü için protesto çağrısında bulunduklarını söylediler.

Navalny yanlıları, “Navalny şu anda bir hapishanede ve hayatı pamuk ipliğine bağlı. Daha ne kadar dayanabileceğini bilmiyoruz. Alexei Navalny’nin hayatı ve Rusya’nın kaderi, çarşamba günü kaç vatandaşın sokağa çıkacağına bağlı.” dediler.

Navalny’nin Stanford Üniversitesi’nde öğrenci olan kızı Dasha, Pazar günü Twitter’da babasının kendi seçtiği bir doktora muayene olması konusunda yetkililere tepkisini dile getirdi.

Navalny, 20 Ağustos 2020’de Tomsk’tan Moskova’ya yaptığı bir uçuş sırasında sinir gazı zehirlenmesi saldırısına uğrayarak hastaneye kaldırılmış, sonrasında tıbbi tahliye uçağıyla Berlin’e nakledilerek tedavi altına alınmış ve tedavisinin ardından taburcu edilmişti.

17 Ocak 2021’de Rusya’ya dönen Navalny, ülkeye vardığında göz altına alınmış, tutuklanmasının ve Putin’i yolsuzlukla suçlayan yazlık saray belgeselinin yayınlanmasının ardından ülke çapında kitlesel protestolar düzenlenmişti. Rusya ise ev hapsi kararını bozarak, Şubat ayında Navalny’yi 2 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Rus yetkililer, Navalny’nin zehirlendiğine dair hiçbir kanıt bulunmadığını ve Navalny’yi Rusya’nın istikrarını bozmaya çalışan ABD destekli bir ‘düşman’ olarak gördüklerini söylemişlerdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir