Tehlikeli kıyılara vuran gizemli gemi enkazı: Kumdaki Hayalet

gemi enkazı

Kanada’nın Newfoundland kentinin kıyılarına vuran bir enkaz halkın dikkatini çekti. Küçük bir sahil kasabasının kıyısına vuran gizemli gemi enkazı için 350 kişilik bir grup seferber oldu. İnsanlar bu gemi enkazının nasıl kıyıya vurduğunu ve kökeni araştırmaya başladı.

Geminin şimdilerde 30 metrelik olduğunu belirten grup, geminin orijinal boyutunu ölçmek ve onu inşa etmek için kullanılan ağaçların yaşını belirlemek için ahşap kalıntılarını kullanacaklar. Ayrıca Kanada’daki ağaçları Avrupa’daki ağaçlarla da karşılaştıracaklar. Fakat denizin dibinden gelen gemi enkazı yeniden dalgaların altına gömülme riskiyle karşı karşıya. Bu yüzden ekip, gizemli gemi enkazı sürüklenip gitmeden onu çıkarmak için para toplamaya başladı. Bağış için ‘GoFoundMe’ adlı bir sayfa kuran ekip, “Bu gemi enkazının Cape Ray’e sürüklenmesinin bir nedeni olduğuna inanıyoruz ve hikayesinin anlatılmasına yardımcı olmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

gemi enkazı

GEMİ ENKAZI İÇİN ÇEŞİTLİ TEORİLER

Enkazın kıyıya vurmasının ardından geminin geçmişine dair çeşitli teoriler de ortaya atıldı. Bazıları, Eylül 2022’de bölgeyi vuran güçlü Fiona kasırgasının gemi enkazını okyanus tabanından kaldırdığına inanıyorlar. Ardından ise büyük bir okyanus dalgasının gemiyi alıp kıyıya doğru itmiş olabileceğini düşünüyorlar.

Newfoundland ve Labrador Gemi Enkazı Koruma Derneği Başkanı Neil Burgess, bunun kıyı erozyonu ile Fiona fırtınasının gücünün bir kombinasyonu olabileceğine inanıyor ve bu olayı ”mükemmel, harika” olarak yorumluyor.

gemi enkazı

GEMİ BİR ASIRDAN FAZLADIR DENİZDE GÖMÜLÜ OLABİLİR

Gemi enkazının muhtemelen Avrupa menşeli ve 19. yüzyıldan kalma olduğu belirtiliyor. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi eski denizcilik mirası müdürü James Delgado, geminin muhtemelen bir buçuk yüzyıldan fazla bir süredir gömülü olduğunu söyledi.

19. yüzyılda Avrupa ile Kanada arasındaki ticaret yolunu birbirine bağlamak amacıyla binlerce benzer gemi inşa edildi. Dolayısıyla 1800’lerden beri düzinelerce gemi bu şekilde enkaza dönüşmüş olabilir.

gemi enkazı

TEHLİKELİ KIYILARA VURAN GİZEM

Cape Ray kıyılarını tehlikeli yapan ise büyük ve sığ kayalarla çevrili, engebeli bir yapıya sahip olması.

Newfoundland eyalet arkeoloğu Jamie Brake, NY Times’a şunları söyledi:

“Büyük bir denizcilik geçmişine sahip bir adada yaşıyoruz. Cape Ray, sis ve resiflerle dolu, açıkta kalan, tehlikeli bir kıyı şeridi.”

Biyo-coğrafyacı Carissa Brown, geminin Avrupa’da inşa edildiğini ve küresel ticaret gelişmeye başladığında Atlantik Kanada’ya geri döndüğünü iddia ediyor. Brown, teknenin bir noktada hasar görmüş olabileceğini ve onarım için Kanada’dan gelen tahta parçalarının kullanılmış olabileceğini söyledi.

gemi enkazı

The Sun’ın haberine göre, bölgede yaşayanların yüzde 90’ı, 17. ve 19. yüzyıllar arasında bölgeye yerleşen Britanya Adaları’ndan gelen insanların torunlarından oluşuyor.

İskoç, İrlandalı ve İngiliz kökenli bir sakin olan Wanda Blackmore, BBC’ye birçok yerel halkın atalarının izini 18. yüzyıla kadar sürebildiğini söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir