Kızıldeniz’de kablolar zarar gördü hem iletişim hem internet kesildi! Avrupa, Asya, Orta Doğu hepsi etkilendi

Kızıldeniz'deki su altı kablolarında oluşan hasar 3 kıtada interneti sekteye uğrattı. Hong Kong merkezli şirket trafiğin yönünü değiştirerek sorunu çözdü.

featured

İsrail-Hamas savaşıyla beraber Kızıldeniz’de artan gerilim interneti de vurdu. Yemen’deki İran destekli Husilerin İsrail ve Batılı devletlerin gemilerini hedef alması ve ABD ile koalisyon ülkelerin Husi saldırılarını önleme çabaları iletişimi sekteye uğrattı. Kızıldeniz’deki su altı kablolarında oluşan hasar hem telekomünikasyon hem de internet kesintisine neden oldu.

Servis sağlayıcıları, Asya Avrupa ve Orta Doğu arasındaki trafiğin yüzde 25’ini yeniden yönlendirmek zorunda kaldı. Hong Kong merkezli telekomünikasyon şirketi HGC Global Communication, 4 büyük telekom ağına ait kabloların kesilmesi nedeniyle iletişimde ve internette sorun yaşandığını açıkladı. Şirket, müşterilerin zararını gidermek için trafiğin yönünü değiştirdi.

Şirketin açıklamasında kabloların nasıl ve neden zarar gördüğü ya da olayla ilgili kimin sorumlu olduğuna dair bir açıklama yapılmadı. Fakat İsrail-Hamas savaşıyla beraber artan Kızıldeniz geriliminin ve bölgede yaşanan patlamaların neden olmuş olabileceği de düşünülüyor.

İNTERNET KABLO ONARIMLARI 1 AY BAŞLAYAMAYACAK

CNN International’ın haberine göre, hasar gören kablo sistemlerinden birinin sahibi Güney Afrika merkezli Seacom, onarım işleminin en az bir ay boyunca başlayamayacağını belirtti. Şirket buna gerekçe olarak bölgede faaliyet yürütebilmek için alınması gereken güvenlik izinlerini gösterdi.

DÜNYA ÇAPINDA İNTERNET KESİNTİSİ OLUŞABİLİR

Dünya çapında internet bağlantısını sağlayan kritik su altı kablolarının önemli bir bölümü Google, Microsoft, Amazon ve Facebook gibi internet devleri tarafından fonlanıyor. Bu ağlarda oluşan zarar, 2006’daki Tayvan depreminden sonra olduğu gibi tüm dünyada kesintilere yol açabiliyor.

HUSİLERİN KABLOLARI HEDEF ALABİLECEĞİ KONUSUNDA UYARI

Kızıldeniz’deki kabloların hasar gördüğü haberi, Yemen hükümetinden bir yetkilinin Husiler’in kabloları hedef alabileceği yönündeki uyarısından birkaç hafta sonra geldi.

İran destekli Şii milis gücü Husiler, Gazze savaşının ardından Kızıldeniz’den geçen Batılı şirketlere ait gemileri hedef almaya başlamıştı.

İsrail medyası da kablolarda oluşan hasarla ilgili Husiler’i suçladı. Ancak örgüt lideri Abdülmalik Husi geçen hafta suçlamaları reddederek, “Bölgedeki ülkelere internet sağlayan kabloları hedef alma niyetinde değiliz” ifadelerini kullanmıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir