Facebook domain ne oldu? Facebook hacklendi mi, çöktü mü? Facebook hisselerinin son durumu

featured

Sosyal medya devi Facebook tarihinin en zorlu sınavlarından birini veriyor. Dünya çapında yaşanan internet sıkıntısı sonucunda birçok web sitesi ve uygulamada problemler ortaya çıkarken, WhatsApp ve Instagram uygulamalarını da bünyesinde bulunduran Facebook, bu gecenin en çok zarara uğrayan şirketlerinden birisi olmuşa benziyor. Bununla birlikte birçok insan internet üzerinden Facebook ile ilgili araştırma yapmaya çalışırken, yaşanılan sorunun nedenlerini de merak ediyor. Peki Facebook domaini neden bulunamıyor? Facebook hacklendi mi, siber saldırı mı var? Facebook neden çöktü? İşte detaylar…

FACEBOOK ÇÖKTÜ MÜ?

Başta Facebook olmak üzere, sıkıntı yaşayan diğer sosyal medya devlerinden sıra sıra açıklama gelirken, Facebook tarafında yaşanılan problemler çok daha büyük olabilir. Birçok haber kanalı ve gazetenin duyumları çok vahim iddialar içerse de şirket yöneticileri daha soğukkanlı açıklamalarda bulundu.

Facebook’un İletişim Direktörü Andy Stone’un Twitter üzerinden yaptığı açıklama şu şekilde oldu:

“Uygulamalarımız ve ürünlerimize erişimde bir sorun olduğunun farkındayız. Mümkün olan en kısa sürede her şeyin normale dönmesi için çalışıyoruz, verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz.”

Facebook Baş Teknoloji Sorumlusu Mike Schroepfer ise yaşanılan sorunların düzeltilmesi için çalışıldığını aktardı:

“Şu anda Facebook tarafından desteklenen hizmetlerin kesintilerinden etkilenen herkesten *içtenlikle* özür dileriz. Ağ sorunları yaşıyoruz ve ekipler mümkün olduğunca hızlı çalışıyor”

Şirket yetkilileri doğal olarak sıkıntının olası nedenine dair açıklama yapmaktan sakınıyor ve tedbirli davranıyorlar. Ancak bir yandan da karşılaşılan problemlere dair haberler gelmeye devam ediyor.

Bunlardan bir tanesi Facebook’un routing (yönlendirme) verilerinin büyük bir kısmının silindiği ve domain’in bulunamadığı belirtiliyor. Hatta Facebook’un sadece çökmediği, internette adeta kaybolduğuna ve bulunamadığına dair iddialar var. Konunun uzmanları ise bunun yol tabelalarını sökmeye benzediğini dile getiriyor.

Bazı kullanıcılar facebook.com‘un herkese açık satışta olduğu bilgisini verince Twitter kurucusu Jack Dorsey fiyatını sordu.

Facebook tarafından yapılan bir başka açıklamada ise “Kesintinin nedeni siber saldırı olma ihtimali zayıf.” denildi.

New York Times, Facebook çalışanlarının şirket içi sistem ve iletişimin de çökmesi sebebiyle yavaş yavaş ofisten ayrılmaya başladığını yazdı. Öte yandan, personel kartlarının çalışmamasının, binaya girişleri engellediği yönünde bilgiler geliyor.

Facebook’un sunucularını manuel olarak sıfırlamak için Kaliforniya’daki veri merkezlerinden birine bir ekip gönderdiği açıklandı.

WhatsApp yetkilisinden NBC’ye yapılan başka bir açıklamada ise “Binada e-posta dışında hiçbir şey çalışmıyor.” ifadeleri kullanıldı.

FACEBOOK HİSSE SENEDİ DÜŞTÜ MÜ?

Facebook hissesinde büyük düşüler yaşanıyor ve hisse 17 puan düşerek 325,07$ seviyesine geldi.

Mark Zuckerberg’in kişisel serveti 3 saat içinde 7 milyar dolar düşerek onu dünyanın en zenginleri listesinde bir basamak aşağı indirdiği belirtildi.

Facebook, WhatsApp, Instagram ve Messenger’ın bir saatten fazla kapalı kalması, küresel ekonomide yaklaşık 160 milyon dolarlık bir zarara tekabül ediyor.

Öte yandan Facebook, reklam gelirinden günde yaklaşık 250 milyon dolar kazanıyor. Facebook kapalı kaldığı her saniyede 2.670 dolar kaybediyor.

Kriz ortamları bazı kesimleri olumsuz yönde etkilerden, bazılarına ise fırsatlar doğuruyor. Telegram, yaşanan kesintilerden dolayı geçen birkaç saat içerisinde yaklaşık 50 milyon kişinin uygulamaya katıldığını açıkladı.

Tüm sosyal medya platformlarında sorun yaşanırken, TikTok’ta hiçbir çökme meydana gelmedi.

Bazı kullanıcılar Twitter’da erişim sıkıntısı yaşanmaya başladığını bildirse de yaşanan çökme problemleri kısa sürede düzeldi.

Beyaz Saray ise yaşanan büyük kaosa dair açıklamada bulunarak “İletişim platformları kontrol edemeyecekleri bir güce sahip olduklarını kanıtladılar.” ifadelerine yer verildi.

TIKLAYINIZ | İnternet ne zaman düzelecek Türk Telekom son dakika açıklama | İnternet neden çekmiyor?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir