Minoksidil nedir? Minoksidil sprey fiyatı ne kadar?

Minoksidil nedir? Saç dökülmesi tedavisinde kullanılan minoksidil spreyin fiyatı ne kadar? Koronavirüse yakalananlarda görülen saç dökülmesi problemi sonrası minoksidil ilacı merak konusu oldu. İşte ayrıntılar...

featured

Minoksidil nedir? Saç dökülmesi tedavisinde kullanılan minoksidil spreyin fiyatı ne kadar? Koronavirüse yakalananlarda görülen saç dökülmesi problemi sonrası minoksidil ilacı merak konusu oldu. İşte ayrıntılar…

2019 yılının sonlarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılan Kovid-19 salgını hayatı olumsuz etkiledi. Milyonlarca kişinin yaşamını yitirdiği salgın, pek çok kişide de sağlık açısından hasara yol açtı. Koronavirüsün son belirtilerinden biri de saç dökülmesi oldu.

KOVİD-19 SONRASI SAÇ DÖKÜLMESİ 3-4 AY SÜRÜYOR

Yapılan son araştırmalara göre koronavirüse yakalananların yüzde 30’unda saç dökülmesi sorunu baş gösterdi. Uzmanlar günlük 80-100 tel saç dökülmesini normal olarak tanımlıyor ancak bu sayıdan fazlası için dermatologlara başvurulması çağrısını yapıyor. Kovid-19 sonrası yaşanan saç dökülmesi yaklaşık 3-4 ay devam ediyor. Neyse ki bu süreden sonra dökülen saçların geri çıktığı belirtiliyor.

Peki saç dökülmesine karşı önerilen minoksidil nedir? Minoksidil adlı sprey ilacın faydaları nelerdir, yan etkileri nelerdir? Minoksidil spreyin fiyatı ne kadar? İşte ayrıntılı bilgiler…

SAÇ DÖKÜLMESİNE KARŞI SPREYLİ ÖNLEM: MİNOKSİDİL

Saç dökülmesine karşı doktorların tavsiye ettiği ilaçların başında minoksidil geliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Sağlık Bakanlığı tarafından onay verilen minoksidil, deriye sürülerek uygulanan bir sprey ilaç. Bu ilacın faydası birkaç ayda ortaya çıkıyor. 1-2 haftalık kullanımla sonuç almayı beklemeyin. Doktorlar hastalarına genellikle en az 3 ay kullanmalarını öneriyor. Memnun kalanlar için bu süre birkaç yıla kadar uzatılabiliyor.

MİNOKSİDİL NEDİR?

C9 H15 N5 O .1970’lı yıllarda, Pfizer firması tarafından Loniten adıyla piyasaya sürülen ve ağızdan alınan bir yüksek tansiyon ilacının yan etki olarak vücutta kıllanmaya (hipertrikoz) yol açtığının tesadüfen ortaya çıkması Minoxidil (mi-NOX-i-dil) için başlangıç noktasıdır. Öyle ki Loniten’in yüksek tansiyon karşıtı etkisi kısa sürede unutulurken (Yan etki asıl etkinin önüne geçmiştir) Minoxidil tüm dünyada bir anda son derece popüler bir kellik karşıtı (androgenic alopecia) ilaç olarak kendini kanıtlamayı başarmıştır.

Sadece saçların dökülmesini durdurmakla kalmayıp aynı zamanda vasodilasyon etkisiyle saçlı bölgede yeni folikül hücrelerinin ortaya çıkmasına yardımcı olduğu ve saç sayısında , yoğunluğunda ciddi oranda artış meydana getirdiği bilinmektedir. Ancak saç sayısını nasıl artırdığı ile ilgili çalışma mekanizmanın detayları bilinmemektedir. Erkek Saç dökülmesinde yüzde 5 konsantrasyon (Minoxidil 5 olarak bilinir), Bayan Saç dökülmesinde ise yüzde 2 konsantrasyon (Minoxidil 2 olarak bilinir) tercih edilmektedir.

Minoxidil’in çalışma mekanizması esas itibarıyla kan dolaşımını hızlandırmak ve kılcal damarların genişlemesini sağlayarak henüz tamamen yok olmamış kıl foliküllerini canlandırmaktır. Saç yapımını durduran ve kelliğe neden olan dihidrotestosteron (DHT) hormonuna karşı saç köklerini korur. Ancak, sabırlı ve düzenli kullanım zorunludur. Ayrıca tamamen kelliğin ortaya çıkması sonuç almayı neredeyse imkansız hale getirebilir. Dolayısıyla Minoxidil kullanımına saçlar seyrekleştiğinde başlamak gerekmektedir.

Minoxidil sadece başa uygulanabilir çünkü temas ettiği yerde orta-uzun vadede kıllanma başlayacaktır. Dolayısıyla serum ya da solüsyon şeklinde satışa sunulur. Minoxidil içeren saç şampuanı bu sebeplerden dolayı üretilemez çünkü şampuan uygulanmasında baş-yüz-boyun ya da vücut aynı aktif ajandan etkilenebilir. Minoxidil içerdiği iddia edilen şampuanlara işte bu sebeplerden dolayı tüketicilerin şüpheyle yaklaşmaları gerekmektedir.

MİNOKSİDİL FİYATI NE KADAR?

Bioxcin In Forte Minoksidil %5 Deri Spreyi 60 ml, Trendyol’da 70 liradan satılıyor. (Bakınız)

Minoksil spreyi ise Trendyol’da 2 paketi 180 liradan satılıyor. (Bakınız)

KİMLER MİNOKSİDİL KULLANAMAZ?

  • Yüksek Tansiyon ilaç kullananlar
    Beslenme bozuklukları olan kişiler
    Kanser tedavisi (Kemoterapi) görenler
    Hipo-troid tedavisi görenler
    Hamile veya emzirme döneminde olanlar
    50 yaşın üzerindeki kişiler

YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Topikal Minoxidil kullanımında en yoğun yan etki şikayeti kaşıntıdır. Minoxidil içeren serumun alkol türevleri içermesi ise saçlı bölgede kepeklenmeye sebep olabilir. Kendisi aslında bir yan etki iken İronik bir şekilde Minoxidil kullanımının bilinen en ilginç yan etkisi ise mevcut saçları dökme riskidir ancak bu risk düşüktür. Minoxidil solüsyonun bir diğer handikapı ise ancak kullanıldığı zaman diliminde etkili olabilmesidir. Kullanım kesildikten bir kaç ay sonra saç dökülmesi tekrar başlayabilmektedir.

Minoxidil, geçen zaman içerisinde popülaritesi azalsa bile tüm dünyada hala yaygın olarak kullanılmaktadır ve farklı bir çok marka altında minoxidil tüketiciye sunulmaktadır.

Bunların başlıcaları şöyle:

Alopexil, Alostill, ApoGain, GenMinoxidil, Kirkland, Loniten, Lonolox, Minodyl, Minoksil, Minoxigaine, Minoximen, Normoxidil, Pierminox, Prexidil, Rogan, Rogaine (Johnson&Johnson), Theroxidil’dir.

SAHTELERİNE DİKKAT!

Türkiye’de minoksidil ilaç kapsamında değerlendirilmektedir ve TC Sağlık Bakanlığı denetimine tabidir ve sadece eczanelerde satılabilmektedir. Minoxidil preparatının çok sayıda sahtesi olması dolayısıyla bu ürünün Doktor ve/veya Eczacı kontrolünde tedarik edilmesi büyük önem taşımaktadır. Tüketicilerin bu özel şartları mutlaka dikkate almaları ve TC Sağlık Bakanlığı denetiminde olmayan ürünleri kullanmamaları gerekmektedir.

Minoxidil’den maksimum verim alabilmek için, solüsyonun, günde 1 kez ve banyodan önce uygulanarak en az 4 saat civarında problemli bölgede bekletilmesi gerekmektedir. Daha sonra ise yumuşak formüllü (sls, sles gibi yüzey aktif deterjanları içermeyen), kaliteli ve kremsiz şampuanlar kullanılması tavsiye edilir. Minoxidil den gözle görünür verim alınabilmesi için en az 6 ay düzenli olarak kullanılması gerekmektedir bazen bu süre 1 yılı dahi geçebilir ve kullanım sürekli olmalıdır. Bir diğer önemli uyarı ise Minoxidil solüsyonunun giysilerde leke bırakabilmesidir. Bu sebeple kullanım talimatlarına özenle uyulması gerekmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir